S’aprova declarar Bé Cultural d’Interès Local una capella i una vil·la romana de Subirats

0
291
Vista aèria de la vil·la bimilenària de Ca l'Escuder.

El ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès del 21 d’abril va aprovar per unanimitat la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la capella de la Maternitat de la Mare de Déu dels Casots i el seu entorn, i de la vil·la romana de Ca l’Escuder a Lavern.

Antoni Romeu, conseller comarcal de Cultura, va explicar que “la capella dels Casots és un edifici del segle XX que l’Ajuntament de Subirats vol convertir en centre d’interpretació on exposar els vestigis arqueològics custodiats al Vinseum i al Museu de l’Institut Català de Paleontologia, i on donar a conèixer els jaciments arqueològics propers (Puig del Cocodril, els Casots i la Torrota d’en Llopart), i també vol convertir l’espai al voltant de la capella en un mirador turístic i un punt de partida de diverses rutes per l’entorn de la Serra d’Ordal”. La capella es troba al poble dels Casots, a peu de carretera.

Pel que fa a la vil·la romana, de 2.000 anys d’antiguitat, Romeu va explicar que es tracta “d’una troballa recent, soterrada i inèdita fins al moment… una important vil·la romana amb balneari, ubicada en una elevació a les vinyes de Ca l’Escuder i envoltada per un fort meandre de la riera de Lavernó…”. Va destacar que al Penedès hi ha poques vil·les romanes i considera que “s’ha de preservar per al seu estudi posterior”.

FER UN COMENTARI