S’aprova l’enderroc de Cal Pa i Figues i l’ampliació del Vinseum

0
1923
Façana del Museu de les Cultures del Vi, de Vilafranca.

El ple de l’Ajuntament va aprovar dimarts amb el vot a favor de tots els grups menys la CUP, que es va abstenir, l’ampliació i reforma del Palau Reial, que és de fet la segona fase de la transformació del Vinseum. El projecte és de magnitud: està pressupostat en 4,49 milions d’euros i suposa l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues i la construcció d’un nou edifici de 3.796 m2 de superfície que s’adossi a l’actual. Està previst que els treballs puguin durar dos anys, des que comencin l’any que ve fins al 2020, i per a una fase posterior quedarà l’ampliació del museu per la part del darrere, fins a connectar amb l’oficina de turisme del carrer Hermenegild Clascar.

El regidor de Territori, Josep M. Martí, va manifestar el compromís de l’Ajuntament de destinar-hi inversions en els propers tres anys per tal de garantir-ne la construcció. Tanmateix, l’alcalde Pere Regull va expressar el seu convenciment que més enllà dels 1,9 milions ja compromesos pels fons Feder de la Unió Europea, també rebrà un ajut de la Diputació de Barcelona (d’un màxim d’un milió d’euros), i espera també un milió més de l’Estat procedent de l’1% cultural i 850.000 euros més de la Generalitat. Un escenari optimista, que pagaria totes les obres per vies externes.

El projecte contempla un edifici nou al qual s’hi traslladaria el vestíbul, l’accés al Palau Reial i a l’auditori i una sala d’exposició permanent; i al soterrani hi haurà un magatzem, taller de restauració de peces, una sala d’exposicions temporal (on hi haurà les premses de vi) i un laboratori.

L’oposició en bloc va fer pública la seva preocupació pel fet que el projecte no s’acompanyi d’un pla per sufragar les despeses de més que suposi per a l’Ajuntament l’ampliació. Josep Ramon (PP) demana “implicar altres administracions en les despeses de manteniment i que no suposi un augment de l’aportació de l’Ajuntament”. Ramon Arnabat (VeC) també demanava “fer números” i que “les empreses del sector augmentin l’aportació”. També va demanar consens per definir el projecte museogràfic del Vinseum, que es renovarà.

Mònica Hill (ERC) també troba a faltar un estudi econòmic “per un projecte de cost tan elevat” i va anunciar que presentaria al·legacions per fer millores a la façana del nou edifici, a la coberta i per la proximitat de les obres a les cases del carrer Sant Bernat. Així mateix, va demanar que es fessin “prospeccions arqueològiques a prou profunditat per saber si són una continuïtat amb el call jueu”. Marcel Martínez (CUP) demana major consens per a un projecte en el qual l’Ajuntament hi ha compromès pressupost fins al 2020.

El tinent d’alcalde Francisco Romero (PSC) considera que l’ampliació del Vinseum ha de ser i pot ser “un projecte motor de la cultura, el turisme i la promoció econòmica” a la vila.

FER UN COMENTARI