El sector del cava tanca el 2016 amb 245 milions d’ampolles venudes

0
1716

El Consell Regulador del Cava ha presentat aquesta setmana a la seva seu les dades del sector referents al 2016. Es van expedir 245.155.988 ampolles, un 0,45% més que l’any anterior. D’aquest total, el 35% van exportar-se a la UE (-1,94%), un 35% (-0,80%) es va quedar al mercat interior i un 19% (+9,11%) a països tercers.

Aquestes xifres posen de manifest, un any més, que l’exportació és clau, ja que el consum interior cau gairebé un punt. Es van exportar 158.973.256 ampolles, un 1,10%  més que el 2015, i es fa a 130 països d’arreu del món; aquest increment ve donat pel creixement de l’exportació a països tercers com el Japó o els EUA, que compensa el retrocés que el cava ha patit en països de la Unió Europea com Alemanya (-14,1%) i el Regne Unit (-3,87%).

Bèlgica, amb una població de menys d’11,5 milions de persones, és el principal consumidor exterior de cava, amb més 29,6 milions d’ampolles. De fet, el 2016 cada belga va beure més de dues ampolles i mitja de cava. El rànquing de països exportadors continua amb Alemanya amb prop de 28,5 milions d’ampolles, el Regne Unit, els EUA, França i el Japó. En el país del champagne, l’any 2016 les vendes de cava van créixer un 20,75%.

Una de les altres dades que l’informe posa en relleu és l’augment de la venda de caves del segment Prèmium (d’alta qualitat). I en aquest punt la tendència és la mateixa que en exportació. Es van produir gairebé 29,5 milions d’ampolles, un 0,66% més que l’any anterior. En el mercat interior es van distribuir un 4,90% menys que el 2015. En canvi, en el mercat exterior aquest percentatge va ser positiu i va superar en 11,61 punts el de l’any anterior. Per Pere Bonet, president de la DO Cava, “la internacionalització i la penetració més gran dels Prèmium són vitals per a la consolidació del cava”.

El 2016, per primera vegada, s’han comptabilitzat les dades del cava ecològic. En total es van vendre uns 4 milions d’ampolles, una quarta part de les quals, del segment Gran Reserva. Per Bonet, “aquesta xifra en els propers anys creixerà molt significativament perquè el sector està molt sensibilitzat”. L’informe també ha servit per constatar com el cava rosat continua creixent a un ritme del 2,68% respecte anys anteriors, la qual cosa fa pensar que estem davant d’una dinàmica sòlida i d’un producte ja consolidat.

FER UN COMENTARI