Aquest dimarts el projecte de relleu agrari i inclusió laboral Coopera, amb seu al Penedès, ha presentat una iniciativa solidària impulsada pel celler d’Avinyonet ArtCava i l’estudi creatiu Aquells Nois Tan Simpàtics. Es tracta la campanya de micromecenatge Forma part del relleu!, que es posarà en marxa dilluns 17 de maig i que té per objectiu recaptar fons perquè Coopera pugui adquirir un tractor per treballar les terres.

Amb aquesta iniciativa, el celler Artcava, elaborarà un cava i destinarà 3 euros del preu de venda de cada ampolla al projecte de relleu agrari. La particularitat és que el celler farà tot procés d’elaboració del cava conjuntament amb les persones amb risc d’exclusió social que estan treballant amb Coopera. D’aquí que es parla de tiratge solidari perquè els treballadors de Coopera participaran en tot el procés d’elaboració (selecció del tiratge, embotellament, etc). Com que aquest cava es comercialitzarà sota el paraigua del Consell Regulador del Cava, la criança serà de dotze mesos i no es podrà començar a distribuir fins al Nadal del 2022. “Aquesta iniciativa va més enllà de Coopera, va de preservar un paisatge, un ofici i una manera de viure”, indicava Èric Enguita, CEO i enòleg del celler.

A partir de la idea d’Artcava, l’estudi creatiu Aquells Nois Tan Simpàtics, establert a Vilafranca del Penedès, s’ha encarregat de donar-hi forma. “Forma part del relleu! és una crida a l’acció, interpel·la a qualsevol persona que vulgui formar part del relleu d’un llegat”, explicava Àlex Suárez, director de projectes de l’estudi. Per aconseguir-ho, han creat un lloc web per donar a conèixer la campanya solidària (www.elrelleu.cat) i des de la qual també es podrà fer una donació directa al projecte Coopera o bé una aportació al Verkami.

Així, dilluns vinent, 17 de maig, es posarà en funcionament la campanya de micromecenatge o crowdfunding a través de la plataforma Verkami. Tothom que ho vulgui podrà contribuir-hi amb imports que oscil·len entre els 20 i els 500 euros. La primera fita és recaptar 8.000 euros, que serviran per cobrir el lloguer d’un tractor per un any. Si se supera aquesta xifra, el segon objectiu serà assolir els 15.000 euros, que s’utilitzaran per aportar una entrada pel tractor. La campanya durarà 40 dies

Ramon Masip, coordinador de Coopera, explicava perquè els cal un tractor: “Ens trobem que moltes de les finques que treballem tenen maquinària molt antiga o els seus propietaris se l’han venut. La nostra idea és tenir una unitat mòbil de maquinària agrícola que ens permeti posar en marxa petites finques arreu del territori”.

Cada aportació, que només es cobrarà si el crowdfunding arriba al seu primer objectiu de 8.000 euros, tindrà una recompensa concreta; des de constar com a col·laborador de Coopera a les seves finques fins a adquirir caixes del cava solidari per les dates nadalenques de l’any vinent o, fins i tot, poder escollir el cupatge d’aquest cava i participar en la seva elaboració. A més, els noms de les persones i empreses participants formaran part d’alguna de les finques gestionades per Coopera.

Coopera és un projecte de relleu agrari i inclusió laboral per a persones en risc d’exclusió que han impulsat la cooperativa vitícola Covides i les cooperatives d’iniciativa social Entrem i Actua, amb el suport del Programa d’Economia Social impulsat pel departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya. El projecte ofereix serveis agrícoles puntuals i també la gestió de finques i cultius en règim de parceria per evitar-ne l’abandonament i per preservar el territori i preveu també elaboració de productes de proximitat.

Per la seva banda, Artcava és un projecte que va iniciar l’any 2004 encapçalat per dos emprenedors i que parteix de recuperar l’essència dels antics masos que elaboraven el seu propi cava per a l’autoconsum. La intenció d’Artcava mai ha estat construir un celler, sinó reconèixer i respectar la manera com es treballava abans. Actualment elaboren 18.000 ampolles de cava artesanals cada any. Finalment, Aquells Nois Tan Simpàtics és un estudi creatiu que es va formar durant el 2012 a Barcelona. El maig de 2020 van obrir el Simpàtics Cowork a Vilafranca. Estan especialitzats en branding, estratègia i conceptualització.

FER UN COMENTARI