Set mesos sense llar perquè l’assegurança no vol pagar les destrosses del diluvi de l’abril

0
542

Durant tres dies del mes d’abril, en ple confinament, van caure sobre Banyeres 159,2 litres/m2 de pluja, segons dades del meteoròleg Pere Armendares. Per aquelles dates, als antics blocs de pisos construïts per la Cristalera de l’Arboç, a la rambla del Pujolet de Banyeres, s’hi estava renovant la teulada. L’aiguat va ser de tal magnitud que va inundar completament els cinc tercers pisos i l’aigua es va filtrar fins i tot cap als segons. El resultat va ser una destrossa general dels tercers, que va fer impracticable quedar-s’hi a viure fins que s’arreglés.

Danys infravalorats

Aquí va començar un periple veïnal que dura ja set mesos per cobrar de l’assegurança pertinent, i que encara no s’ha resolt. I Alberto Feito ha dit prou. Dilluns va començar una vaga de fam, que va acabar l’endemà per prescripció mèdica, i ha decidit airejar públicament l’afer, ja que fins que no cobri de la seva asseguradora, el BBVA, no vol tocar res de com està. Que es va podrint. De fet, aquesta setmana el banc encara deia que li enviaria un pèrit per fer una nova valoració. Perquè la primera valoració que va fer de tots els sostres bufats, armaris fets malbé, làmpades, matalassos i catifes, era de 980 euros. “Jo em pensava que era un error, però em van dir que no, que estava bé”, diu Feito. Pressionant van fer-li una segona valoració: 2.400 euros. Ell, pel seu compte, va fer contractar un peritatge independent, que ha quantificat ens danys en 7.618 euros. És el que demana. Però li diuen “que els mobles no estan danyats per la pluja, sinó del desgast” dels anys.

Retirar diners del BBVA

En tot aquest temps, Alberto Feito ha anat a viure a casa del seu fill, a Banyeres mateix, i hi ha altres veïns que ho van fer en alguna pensió, després que els la obrissin per mediació de l’Ajuntament (era en ple confinament, quan tot estava tancat). Van viure, menjar i dormir en habitacions de 10 m2. Més de cinc mesos.

L’alcalde Amadeu Benach qualifica de “vergonya” el tracte que li ha donat el BBVA durant set mesos, i ha avançat que, per una banda, signarà un decret per avançar-li els diners i que pugui tornar a casa seva, i per l’altra, si no hi ha resposta immediata de l’assegurança bancària, retirarà del BBVA tots els tractes que tingui l’Ajuntament i els passarà a un altre banc.

Per la seva part, Raquel Ayuso, administradora de finques de la comunitat veïnal, assegura que totes les gestions fetes han estat debades ja que la constructora que arreglava la teulada i l’assegurança dels pisos es passen la pilota de la responsabilitat mútuament. Fins i tot s’ha ofert, com a comunitat de propietaris, assumir “excepcionalment” el cost dels danys, “encara que no ens pertoqui”, però les asseguradores hi han renunciar explícitament. I ni així.

FER UN COMENTARI