L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha aprovat la declaració d’àrea tensa sol·licitada per Igualada, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní i Sant Pere de Ribes

Quan es compleix el primer any d’aplicació de la llei de contenció de rendes, 45 municipis ja han aprovat la seva declaració i es preveu que en les properes setmanes ho facin una quinzena més.

La Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes, estableix que els municipis que es declarin com àrea amb mercat d’habitatge tens hauran d’aplicar en els contractes de lloguer la contenció que reguli la norma. En altres paraules, aquesta consideració permet als municipis aplicar una sèrie de mesures urgents per regular el mercat de l’habitatge a la localitat, entre ells la regulació dels preus del lloguer.

Aquella declaració tenia una vigència anual i, ara, un total de 60 municipis han sol·licitat la seva renovació. Per accedir-hi, han hagut de demostrar que la mitjana del preu dels lloguers de l’habitatge als seus municipis és superior a la mitjana del territori de Catalunya o que la càrrega del cost del lloguer suposa per a les famílies més del 30% dels seus ingressos.

En aquest sentit, el passat dilluns es va publicar al DOGC el llistat dels municipis catalans que han demanat a l’Agència Catalana de l’Habitatge entrar a formar part d’aquesta àrea de mercat d’habitatge tens, entre els quals hi ha Igualada, Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes.

Així mateix, hi ha alguns municipis que està previst que en els pròxims mesos entrin a formar part d’aquest llistat. En concret, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya preveu l’ampliació en 9 municipis més, entre els quals també hi hauria el Vendrell.

La CUP de Sant Sadurní ho celebra

Fins ara, el Pla Local d’Habitatge de Sant Sadurní reflectia un seguit de dades que situaven el municipi en “una situació d’urgència habitacional”. Així ho ha expressat la CUP de Sant Sadurní després que la localitat de l’Alt Penedès hagi estat inclosa dins la llista de municipis en situació de mercat d’habitatge tens. Els cupaires recorden que, entre els anys 2015 i 2019, “el lloguer va créixer a la ciutat un 28%, superant en la majoria de casos els 600 euros, per sobre de la mitjana comarcal”. Segons ha dit la formació, la regulació dels preus dels lloguers “ha estat una demanda troncal de les polítiques d’habitatge” i, per això, ja ha demanat al govern una sèrie de mesures per assegurar el compliment de la regulació, que passen per iniciar una campanya informativa per tal de que els llogaters siguin coneixedors del nou marc normatiu i poder fer un seguiment.

FER UN COMENTARI