Una setantena d’actes per commemorar els 1.100 anys del castell de Subirats

0
1952
Lluïsa Sueiro, regidora de Cultura, amb una còpia del document que data de fa 1.100 anys

1.100 anys no és poca cosa. I dimarts es van inaugurar al castell de Subirats els actes per commemorar els 1.100 anys de la primera menció documentada del castell. Es va fer amb la presentació d’un generós programa d’actes que s’allargarà tot l’any i que té previstes més de 70 activitats, i amb una xerrada sobre els orígens del castell.

Efectivament, existeix un document en llatí, trobat per l’historiador sadurninenc Salvador Llorac, que demostra l’existència del castell de Subirats en data 28 de febrer de l’any 917. Es tracta d’una concessió de terres fetes al monestir de Sant Cugat del Vallès, i que és la primera referència existent del Castell, de Subirats, del Penedès, i també del riu Bitlles i de la vall de l’Anoia. La regidora de Cultura de Subirats, Lluïsa Sueiro, el document “segurament és de finals del segle IX o principis del X, però sabem segur que en aquesta data Subirats existia, no només els soldats del castell sinó també altres pobladors”.

Per festejar-ho, una comissió ciutadana i d’entitats de Subirats ha trenat tot un any d’actes al castell i en altres indrets del municipi, d’un ventall tan ampli com diverses xerrades, exposicions, tallers, concerts, aplecs, espectacles de tota índole, visites comentades, etc. El primer acte va ser justament el de dimarts, en què hi eren convidats tots els alcaldes que ha tingut el municipi des de 1979, també representants del Bisbat, regidors, etc. Del març en destaquen una exposició i xerrada sobre la cacera de bruixes i un primer concert a l’església de Lavern, al qual seguiran altres concerts en totes les esglésies de Subirats. A l’abril es faran tallers de música medieval; al maig, l’Aplec del Pa i l’Empenta; un taller d’herbes remeieres, una cursa popular al castell i la presentació del llibre 1.100 anys del Castell de Subirats, de mossèn Josep Raventós; al juny, un ral·li de cotxes d’època i el quart Congrés Internacional Art i Paisatge Vitivinícola; al juliol, concerts nocturns d’òpera i d’havaneres; al setembre, un espectacle medieval; a l’octubre, un taller d’escriptura medieval; i la cloenda serà el 2 de desembre.

L’alcalde Pere Pons ha manifestat la voluntat de fer actuacions al castell per tal de fer-lo més atractiu per als visitants. En principi, el 30 d’abril la Diputació de Barcelona lliurarà a l’Ajuntament un pla especial que serà el tret de sortida a poder-hi actuar. El batlle parla de fer-hi inicialment un bar, bancs, millorar l’accessibilitat i recuperar les estances per fer-hi allotjaments.

FER UN COMENTARI