Si per alguna cosa es caracteritza el govern de Vilanova i la Geltrú és la por al diàleg i l’animadversió a la gestió pública. Si ja en les Ordenances Fiscals el govern va posar entre l’espasa i la paret l’oposició, ara, amb l’adjudicació a una empresa privada del servei de manteniment de l’enllumenat públic, s’ha tornat a posar en evidència quina és l’actitud del govern respecte l’oposició.

Sense tenir en compte les propostes de l’oposició, s’ha adjudicat a l’empresa SECE tot el manteniment de l’enllumenat. El govern ho justifica per la gran inversió necessària per renovar-lo i posar-lo en normativa. Però se’ns plantegen dubtes: per què no s’ha abordat abans la qüestió, i ara, amb presses es busca la forma més senzilla de fer-ho? Per què no s’ha buscat amb més temps i esforç un finançament alternatiu? No s’ha fet perquè no posen en valor el que significa que un ajuntament gestioni de forma directa serveis tan rellevants com la il·luminació de la ciutat. Potser perquè a la sociovergència no li importa que el Consistori sigui un simple gestor de les engrunes i aposta per un model en què manen les empreses.

Adjudicar el manteniment de la llum dels nostres carrers per 15 anys a una gran empresa pot ser la forma més senzilla de renovar-lo, però no és ni la més barata ni la més convenient pels interessos de la ciutadania. L’adjudicació hipoteca la ciutat a un contracte que durarà quatre legislatures, fet que posa en dubte la seva legitimitat democràtica, ja que condiciona el treball dels propers governs. A més, regala a una gran empresa tots els beneficis de l’estalvi energètic que implica ajustar les instal·lacions a la normativa. La ciutadania no tindrà cap benefici per l’estalvi fins que no acabi el contracte, quan segurament la instal·lació ja serà obsoleta. En resum: el govern de CiU i el PSC s’ha venut la llum del carrer a preu de saldo per 15 anys, pensant que el seu govern serà etern.

Deborah Zimmerman
Regidora de Som VNG a Vilanova i la Geltrú

FER UN COMENTARI