L’INCAVI i l’IRTA formen part, juntament amb altres 14 centres de recerca de l’estat espanyol, del projecte Minorvin, el qual té per objectiu ressaltar la biodiversitat existent en varietats minoritàries de vinya recuperades a Espanya avaluant el seu potencial sobre la mitigació dels efectes del canvi climàtic en la viticultura.

Per aconseguir aquesta fita,  està previst avaluar 51 varietats minoritàries de tot l’estat, actualment infravalorades, la seva resistència a la sequera, la seva tolerància a malalties fúngiques molt dependents de la climatologia (míldiu i oïdi) i el seu potencial enològic per a diversificar la producció de vi.

A Catalunya, l’INCAVI i l’IRTA lideren un dels tres subprojectes del treball, estudiant el potencial vitícola i enològic de 8 varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectuant les anàlisis sensorials de tots els vins que s’acabaran elaborant de les 51 varietats investigades a tot l’estat a través dels laboratoris i el panell oficial de tast dels vins de Catalunya.

El projecte Minorvin neix com a resposta a les conseqüències que el canvi climàtic està provocant a la vinya, ja que,  l’increment de temperatures i reducció de pluja pot donar lloc a vins de major graduació alcohòlica i menys acidesa. A més, la iniciativa també vol abordar l’empobriment del nombre de varietats de vinya conreades darrerament i per tant, l’erosió genètica del cultiu.

FER UN COMENTARI