S’inclou la festa major de Sant Pau al catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya

0
1596

La Festa Major de Sant Pau, de Ribes, ha estat inclosa per la Generalitat en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. El reconeixement es va fer públic dissabte, quan es va presentar el programa i la separata de la festa major d’hivern d’enguany i es va aprofitar per inaugurar la remodelada plaça de l’Ermita.

 

La catalogació ha estat possible després de més de dos anys de tràmits. El regidor de Cultura, Josep Moya, va destacar l’esforç fet per l’Institut d’Estudis Penedesencs, que està elaborant el catàleg de patrimoni immaterial seguint les premisses de la Unesco, i de l’historiador local Pere Coll, autor del treball “La festa major de Sant Pau”, que ha servit per recolzar la petició feta per l’Ajuntament a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme.

 

La categorització com a Patrimoni Festiu és el pas necessari per poder accedir a reconèixer la Festa Major de Sant Pau com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, la màxima distinció a la qual poden arribar les festivitats populars en l’àmbit català. Aquesta categoria reconeix les celebracions que compten amb un origen remot i una continuïtat mínima de cent anys ininterromputs, que disposen d’unes característiques pròpies sustentades en una identitat assumida per la comunitat a la qual pertanyen, que disposen d’un espai de referència per a les celebracions i que compten amb una estructura organitzativa que garanteix la seva continuïtat i evolució.

 

Quant a la presentació del programa de la festa major de Sant Pau, enguany compta amb una separata dedicada al 111è aniversari de l’arribada de la sardana a Ribes, a càrrec d’Andreu Martínez. L’acte va comptar amb la col·laboració especial dels membres de la Comissió 111 anys de la sardana a Ribes, David Puertas i Carles Serra, i també hi va haver una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Maricel.

 

A més, es va inaugurar la remodelada la plaça de l’ermita, després de mig any de treballs. Ara hi ha un nou enrajolat, escales àmplies, un camí de ronda al voltant de l’ermita, lavabos públics i una àrea de pícnic al costat. Dissabte també es va inaugurar una exposició sobre els orígens i la història de l’ermita, juntament amb les mostres de les restes arqueològiques romanes resultants de les excavacions fetes els anys 1981 i 2018.

 

Finalment, l’endemà diumenge les colles de foc ribetanes van estrenar, també a l’ermita, els nous timbals tradicionals. La renovació de la percussió s’ha fet en ser un dels projectes guanyadors dels pressupostos participatius de 2018, dotat 19.000 euros. Després de la presentació, les tres colles (Ball de Diables de Ribes, Ball de Diables de Ribes-Colla Jove i Dimonis de Ribes) van fer una tocada conjunta.

 

FER UN COMENTARI