Sindicatura de Greuges de Vilafranca: 25 anys i tan desconeguda, encara

0
618

Dimarts al vespre va tenir lloc al Vinseum la tertúlia 4×4 amb motiu del 25è aniversari de la Sindicatura de Greuges de Vilafranca, la segona més longeva de Catalunya, amb la presència dels quatre síndics que ha tingut la vila i els quatre alcaldes que hi ha hagut en aquests 25 anys. Jaume Rafecas, síndic des de fa uns mesos, va tenir un record per al primer síndic, Josep Giralt, al qual van succeir Lourdes Sànchez (que abans ja havia estat adjunta al Síndic), Josep Bricullé i Glòria Valeri. Han estat balles en aquest període Joan Aguado, Marcel Esteve, Francisco Romero i ara ho és Pere Regull.

L’alcalde que en va crear la institució, Joan Aguado, va explicar que la idea va ser una proposta ciutadana que el PSC va incorporar al programa electoral de 1991 i que es va fer realitat, aprovada per unanimitat del Ple, l’any 1993: “era un fórmula per fer l’Ajuntament més transparent i participatiu, un mecanisme independent per fer de mediador entre l’Ajuntament i la ciutadania”. Sànchez va recordar que la majoria de casos es resolien per mediació. Bricullé va trobar a faltar un espai propi on reunir-se amb les persones que ho reclamaven. I Valeri va lamentar que ha costat molt fer que la Sindicatura es conegués. De fet, “han passat 25 anys i encara no la coneix prou gent”, va dir. N’és una mostra l’escassa assistència de gent a la tertúlia, com va remarcar Rafecas, qui també va destacar el fet gens comú en altres municipis que la figura del Síndic rebi el suport de tot el plenari, govern i oposició, independentment de les seves idees polítiques.

L’alcalde actual, Pere Regull, va dir que “és complicat trobar l’equilibri” de trobar “un síndic capaç de cantar les 40 al govern i que no faci por al govern”.

FER UN COMENTARI