S’inicia la restauració de la torre del Castellot, una de les ruïnes més simbòliques del Penedès

0
2749

Les setmanes vinents està previst que comencin les obres de restauració de l’antic castell del Castellot, considerat una de les ruïnes més simbòliques del Penedès. La fortificació, un conjunt defensiu de finals del segle X i inicis de l’XI, està situada dalt d’un turó, a 468 m d’altura, al nord-oest del terme municipal de Castellví, a l’extrem de la Marca del Penedès, i va tenir com a missió principal servir de guaita i defensa del territori en l’alta edat mitjana.

Les obres se centraran en la torre, que té un estat de conservació força precari, amb l’objectiu de recuperar-ne l’aspecte original. Per dur a terme el projecte, l’Ajuntament de Castellví s’ha basat en unes fotografies de l’any 1890 localitzades a l’arxiu comarcal, on es pot apreciar que tenia una alçada original de 13 metres en lloc dels 9 actuals. És per això que es reconstruirà i s’hi habilitarà una escala interior perquè els visitants puguin accedir al punt més alt, des d’on es pot apreciar tota la plana del Penedès fins al mar.

Per poder intervenir-hi, l’Ajuntament va haver d’adquirir el passat mes de febrer els terrenys, que eren de propietat privada, per un import de 30.000 euros. Els treballs, que s’iniciaran les properes setmanes, es preveu que durin tres mesos de manera que, si no hi ha cap contratemps, estarien enllestits abans de l’estiu.

Tal com ha explicat l’alcalde, Xavier Ramos, en fases posteriors es preveu restaurar tot el conjunt, incloent-hi la capella, el sector de muralles i les restes de la fortificació, amb la voluntat de convertir-lo en un recurs turístic de primer ordre. De fet, actualment ja s’estan duent a terme prospeccions arqueològiques de la mà d’un grup de recerca de la UAB per tal de documentar més a bastament el conjunt i dotar-lo de relat.

Amb fons europeus

La restauració de la torre del Castellot té un cost de 168.000 euros i serà possible gràcies als fons europeus FEDER aconseguits pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Un total d’1.088.000 euros que permetran cofinançar una vintena d’actuacions de millora en espais d’interès turístic de la comarca. Aquest serà el primer dels vint projectes que s’executaran.

El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, ha apuntat que es tracta de projectes vinculats amb el patrimoni, la cultura i la natura que inclouen, entre altres, la restauració del Castell de Sant Martí Sarroca, la millora de l’equipament El Forn de Sant Cugat Sesgarrigues, la museïtzació del Parc dels Talls de Vilobí o la renovació del Centre d’Interpretació del Cava de Sant Sadurní. Tots ells s’hauran d’executar abans del 2020, amb possibilitat de pròrroga fins al 2023.

FER UN COMENTARI