Solemne primer pas per obrir Can Guineu a Sant Sadurní

0
785

Amb tota la solemnitat que requereix un acte així, però sense la pompa que podria haver-hi hagut sense el context de pandèmia, dilluns al vespre es va inaugurar la instal·lació efímera que durant els propers cinc mesos es podrà veure al pati de Can Guineu, però que és molt més que una exposició d’art puntual ja que és el primer pas formal que es fa per obrir l’emblemàtic esapi a públic sadurninenc (més enllà de les visites puntuals que s’hi van fer durant tres setmanes, quan l’Ajuntament va adquirir la finca, ara fa dos anys i mig). Ho deia el regidor de Patrimoni Històric, Toni Romeu: “avui obrim el debat sobre el destí de l’edifici”. Perquè el que té realment valor és l’edifici de Can Guineu, que requereix una reforma a fons, i del qual encara no se n’han definit els usos que ha de tenir ni què se n’ha de conservar. Una casa pairal del segle XVIII entre les parets de la qual es va debatre quina solució es podia trobar a la plaga de la fil·loxera, i que per tant, hi té l’origen el desenvolupament econòmic i urbanístic de la vila de la darrera centúria.

L’alcalde Josep Maria Ribas va admetre que “pocs han tingut el privilegi de veure” l’edifici per dins i ev axaltar el seu “potencial”. També va lamentar que l’alumnat de l’escola d’arquitectura Elisava, que s’han encarregat de la instal·lació, no poguessin ser presents a l’acte de dilluns a causa de la covid-19. Finalment, Xavier Rodríguez, regidor d’Urbanisme, va dir que l’exposició “exporta a l’exterior del pati els elements arquitectònics més rellevants del claustre de l’edifici”. En destaquen nou banderoles verticals, de tela microperforada, que sobrepassen en alçada el mur d’accés al pati i que tenen dibuixades les portes del claustre de Can Guineu; al seu peu, una doble plataforma d’acer galvanitzat, que funcionarà com a doble escenari a diferent nivell; i a terra, un centenar de torretes decoratives. Art modern, els elements del qual es poden moure pel pati, en funció de les activitats que s’hi facin.

Els actes que s’hi faran al llarg d’aquests cinc mesos, en paral·lel que es pensa els usos que es pot donar a un edifici “que fins ara ha viscut d’esquena al poble”, segons l’alcalde, seran de caire cultural, lúdic i social, destacant els de la Quinzena Solidària, que comencen el 27 de maig, els de Barrs, espectacles culturals i musicals a l’estiu, Fires i Festes i el Cavatast.

FER UN COMENTARI