Som vegueria

0
1152

Ara sí. Finalment, després de dotze anys d’anar-hi al darrere, el Gran Penedès ha arribat al límit fins al qual podia arribar per ser vegueria. El Penedès és des de dimecres la vuitena vegueria de Catalunya. Almenys sobre el paper, perquè el que va fer el Parlament va ser posar en negre sobre blanc aquesta nova administració territorial, que ha de substituir en el futur els consells comarcals, però que de facto no podrà ser una realitat fins que el nostre país esdevingui independent. Això és així perquè crear la vegueria vol dir canviar els marges provincials, i això ho ha d’aprovar l’Estat, que ara per ara, com se sap, no té cap intenció de fer cap concessió a Catalunya, sigui del tipus que sigui.

Amb tot, cal felicitar-nos perquè s’han assentat les bases perquè en un futur que esperem proper, les quatre comarques del Penedès històric tinguin més a prop els òrgans de poder, de decisió política i de gestió, a fi i efecte de ser més eficients i d’actuar més d’acord amb els interessos del territori. Cal dir aquí que ultra el resultat de la votació, amb quasi tres de cada quatre diputats votant-hi a favor, és de justícia atribuir el mèrit a qui més s’ho ha treballat. Ens referim a la incansable feinada realitzada per la Plataforma per una Vegueria Pròpia, personalitzada en el seu portaveu Fèlix Simon, que ha dut a terme una tasca de formigueta, de convèncer la gent porta per porta, d’anar darrere dels partits polítics i les institucions, de manifestar-se, de protestar, d’airejar les misèries i de retratar els caragirats. Molts que s’ho miraven d’entrada amb escepticisme, finalment s’hi han abraçat amb entusiasme. Aconseguir-ho no ha estat fàcil.

Sigui com sigui, dimecres va ser un dia històric per al Penedès. Per als favorables a la vegueria, pels indiferents i també pels que en són contraris, perquè quan esdevingui una realitat, se’n beneficiarà tota la societat. Ara només falta que Rajoy, la fiscalia, els tribunals i els baixos fons de l’Estat segueixin donant-nos un cop de mà en eixamplar la majoria sobiranista, de manera que el dia que puguem votar ens pronunciem clarament a favor del millor per a Catalunya. Des de dimecres, tenim un argument més: la vegueria.

FER UN COMENTARI