Som VNG denuncia desprotecció de residents i personal dels geriàtrics de Vilanova

0
659

Les residències per a la gent gran han estat un dels espais que més han patit la pandèmia del nou coronavirus, produint-se un número de morts elevat. En el cas de Vilanova hi han mort, fins ara, 32 persones residents. La ràpida expansió i la letalitat de la covid-19 en aquest col·lectiu no es deu només, segons Som VNG, a l’impacte que té sobre la gent més gran, sinó a la situació en què es trobaven els centres geriàtrics abans de la pandèmia: falta de places, falta de personal, precarietat i falta de protecció del personal, “així com una gestió en clau mercantilista, que buscava més el rendiment econòmic i no pas el benestar de les persones. Això, en certa mesura, també s’ha produït en la residència de gestió municipal de la nostra ciutat, incloent la precarietat en a les seves treballadores i manca de recursos per dur la seva tasca”.

Després de més de 40 dies d’estat d’alarma, el grup a l’oposició manifesta que la situació no ha millorat, tot i que valora positivament l’esforç per fer tests a tant a residents com al personal, “encara que per la gravetat de la situació, és evident que han arribat tard”. Per una altra banda, Som VNG denuncia la falta de protecció de les persones treballadores, sobretot per la falta de mascaretes que tenen les treballadores del Servei d’Atenció al Domicili, que fins fa pocs dies només disposaven de dues mascaretes quirúrgiques per a tota la setmana (ara en disposen de tres), sent aquestes d’un sol ús i haurien de fer-se servir per un temps màxim de quatre hores.

Som VNG lamenta la mala gestió que des de la gerència de l’AISSA i el govern municipal s’ha fet en aquesta matèria. El grup polític entén que si s’haguessin pres mesures de protecció no hi hauria el 50% de les persones residents infectades pel nou coronavirus, ni tanta letalitat.

SOM VNG exigeix que es doti dels equips de protecció individual suficient a totes les treballadores, tant de la residència com del SAD, garantint no tan sols mascaretes adequades (fpp2 o fpp3), sinó també viseres i guants suficients (en l’actualitat disposen d’una visera), i la contractació de més personal amb urgència. Aquesta mesura s’hauria d’implementar amb una revisió del pressupost de 2020 de l’Ajuntament.

FER UN COMENTARI