Som VNG, en contra de l’ampliació de l’horari comercial a Vilanova

0
206
Ester Franco i Juanma Rodríguez, portaveus de SOM VNG, durant la roda de premsa // LA FURA

La proposta de l’executiu vilanoví d’ampliar l’horari comercial perquè les botigues obrin els diumenges i festius segueix aixecant polseguera. Aquest matí, el grup municipal de Som VNG ha refusat la desregulació dels horaris perquè “la proposta perjudica el comerç local, i només beneficia a les grans superfícies”. Ester Franco, portaveu de Som VNG, creu que s’està “jugant brut” amb els comerciants de Vilanova perquè l’estudi presentat pel govern “no és rigoròs”. Franco assegura que les dades que ofereix aquest estudi “no són garantia de res” i que, en cap cas, l’ampliació horària implicarà un increment del consum. Apunta, de fet, que obrir diumenges i festius només provocarà un augment dels costos pels comerciants.

Per la seva banda, el portaveu de Som VNG, Juanma Rodríguez, s’ha mostrat sorprès que “un govern republicà doni suport a un projecte del PSC i que segueix el model de Madrid”. Rodriguez defensa que s’ha de preservar el model comercial català i “escoltar els petits comerciants”. En aquest sentit, des de Som VNG exigeixen “una ciutat conciliadora” i que aquest debat es faci amb tots els agents implicats, ja que no només afecta els propietaris d’aquestes botigues, sinó també als seus treballadors. “No es tracta només d’un model comercial, sinó d’un model de ciutat i de qualitat de vida. No podem permetre que es precaritzi encara més la situació dels treballadors”, ha afegit el portaveu.

Per tot plegat, des de SOM VNG creuen que la solució passa per potenciar el consum els dies que els establiments ja estan oberts i posen damunt la taula algunes propostes per dinamitzar el comerç local. A grans trets, plantejen la reformulació de les línies d’autobús per garantir l’accés al centre de la ciutat, així com més aparcaments dissuassoris per facilitar l’arribada de persones que venen de fora de Vilanova. Això no obstant, des de SOM VNG han celebrat la campanya comercial de bons de compra que ha engegat el Consistori. Creuen que aquest tipus d’iniciatives són positives per la dinaminatzació del comerç de proximitat.

L’estudi de l’Ajuntament no aclareix el debat

El passat dilluns, l’Ajuntament va presentar als establiments comercials un document on s’analitza els pros i contres de l’ampliació dels horaris comercials a Vilanova i la Geltrú. La presentació es va fer davant d’una quarantena d’associats a Viu Comerç. El seu president, Joan Galimany, va explicar que la necessitat de tenir aquest estudi va sorgir d’una reunió on el Gremi d’Hosteleria i l’Estació Nàutica es van mostrar totalment favorables a la possibilitat d’obrir en diumenges i festius mentre que l’associació comercial mostrava més reticències. Tot i l’opinió contrària a obrir els diumenges i festius de la majoria dels presents, alguns assistents es van mostrar favorables al fet que al centre de la ciutat sigui possible aquesta obertura.

Aquest estudi revela dades com ara que els visitants provinents de Vilafranca, Igualada o Manresa mostren predisposició de compra en diumenge a Vilanova i la Geltrú, i un 63% hi realitza 7 vistes l’any. També afirma que el 67% de persones entrevistades que no estan d’acord en obrir en diumenge, diuen que comprarien productes d’alimentació els diumenges. A més l’estudi afirma que l’oferta comercial local té prou atractiu per a atraure les persones residents, les de l’àrea d’influència comercial i a persones d’altres poblacions.

FER UN COMENTARI