Sos Penedès denuncia que l’Ajuntament vol urbanitzar l’últim espai natural de Cunit

0
1127

SOS Penedès denuncia l’Ajuntament de Cunit per l’aprovació de la urbanització a la Plana del Castell, que és l’últim espai agrícola, lliure d’urbanització, a la franja litoral de Cunit. La urbanització de l’espai es vol realitzar per fases i ara han aprovat el sector SUD 2 “Pla de Cunit 2”. Segons l’agenda del pla de la Plana del Castell, el volen realitzar en un període de tres anys.

A la Plana del Castell trobem els últims reductes que queden a Cunit d’un passat on els aiguamolls i les zones conreades ocupaven gran part del litoral penedesenc. Les aigües subterrànies en aquest indret es troben a pocs centímetres de la superfície, provocant que siguin inundables. A més, a l’espai hi ha zones d’inundació temporal, que són hàbitats que aporten biodiversitat. S’hi pot robar el gripau corredor (Epidalea calamita), una espècie d’amfibi comuna al Baix Penedès i que cada cop ho és menys a causa de la pèrdua d’hàbitats. Adjacent a la Plana del Castell i separat per la via del tren, hi ha els terrenys inundables de la desembocadura del torrent de Sant Antoni, la principal riera de Cunit.

L’aprovació definitiva del sector SUD 2 “Pla de Cunit” compta amb el vist i plau de la Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès, que ho va aprovar en la seva reunió del 7 de febrer, i la urbanització de la Plana del Castell forma part del Pla d’Ordenació urbanística municipal (POUM) de Cunit publicat l’abril de 2007, abastant una superfície de 55.560 m2 com a sòl urbanitzable: la meitat per a usos residencials i d’activitats econòmiques (comercials, hotels, serveis), un 21% com a vials, un 13% per a equipaments un i 12% d’espais lliures. El grup Bonpreu ja ha adquirit una franja de terreny per fer-hi un hipermercat.

SOS Penedès no creu necessària la construcció de més habitatges en un municipi on, segons l’Idescat, n’hi ha 5.000 com a primera residència i 7.500 com a segona residència, amb 416 de buits. Calcula que si tots s’ocupessin, Cunit arribaria als 40.000 habitants. Per això creu que “no ens calen més hotels, més càmpings o més zones comercials, sinó racionalitzar el que tenim i optimitzar-ho amb visió comarcal”. Des de SOS Penedès estan “absolutament” en contra d’urbanitzar encara més el litoral del Penedès i de “seguir construint sense límit i afavorir l’especulació urbanística”.

FER UN COMENTARI