Sotavent cedeix el seu vast arxiu fotogràfic a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

0
945

Dilluns va tenir lloc a l’Escola Municipal de Música Pau Casals l’acte de signatura del contracte de cessió en comodat del fons documental de l’associació submarinista Sotavent, per tal de ser dipositat a l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Penedès. L’acte va comptar amb la presència d’Eva Serramià, presidenta del Consell Comarcal; Pere López, president de Sotavent; M. Rosa Olives, secretària i tresorera de Sotavent; i Nati Castejón, directora de l’Arxiu.

La documentació abraça el període entre 1975 i 2016 i ocupa 2,5 metres. Està integrat per les sèries d’actes, correspondència i informes tècnics i especialment destacable és la documentació audiovisual produïda per l’associació, que mostren ecosistemes marins d’arreu del món: una cinquantena de documentals (1999-2014), 780 diapositives (1998-2004) i 6.100 negatius, aproximadament (1996-2004).

L’èxit més valuós de Sotavent és haver aconseguit que el Ministeri d’Agricultura declarés l’any 1999 el roquissar de davant la platja de Coma-ruga com a reserva marina, fet que va permetre establir-ne la protecció pesquera i la prohibició de la pesca amb xarxes a la zona, fet que n’han permès la seva recuperació, després de la degradació que havia patit. La Masia Blanca té una fondària d’entre 3 i 19 metres i es caracteritza per praderies de posidònies d’alt valor ecològic, tant en espècies vegetals com animals. La reserva consta de dues parts: una, de 43 hectàrees, destinada a estudi científic, i l’altra, de 236 ha, de zona perifèrica, que arriba fins prop del port de Berà.

FER UN COMENTARI