Fa un any i mig que l’star up Faromatics, amb dos socis belgues, dos d’alemanys i un de català, es van establir al Neàpolis. Ho van fer per desenvolupar un robot ramader queés capaç de passsejar-se per una nau d’una granja avícola, entre milers de pollastres, i enregistrar infinitat de paràmetres amb l’objectiu de fer més competitiva, rendible i sostenible l’explotació. Ara, l’empresa ha rebut una subvenció de 77.000 euros dins el programa Startech promogut des del programa Acció de la Generalitat per a l’impuls del seu pla de negoci.

El ChickenBoy, que funciona amb intel·ligència artificial, es mou per uns raïls penjats del sostre de la nau. Les seves càmeres i sensors enregistren i mesuren paràmetres com la temperatura, la humitat, els índexs de Co2, els nivells de gallinassa acomulats… fins i tot és capaç de detectar anomalies en menjadores i abeuradors o localitzar aus mortes i enviar la seva ubicació dins la nau al ramader per tal que les pugui retirar ràpidament. Les funcions del robot permeten obtenir informació en forma de fluxos de dades permanentment i això permet al ramader poder treure més rendiment de la producció o bé actuar de forma preventiva davant de possibles riscos de malaltia. Una de les anàlisis que efectua el ChickenBoy és l’anàlisi dels excrements, cosa que permet detectar algunes malalties de forma precoç. Aquesta vigilància permanent es complementa amb l’opció d’alertar els operaris o els serves veterinaris amb avisos als seus dispositius mòbils.

El robot l’han batejat amb el nom de ChickenBoy i, per ara ja se n’han venut quatre (dos a granges de Catalunya, un a Anglaterra i un a Holanda). El seu preu és de 10.000 euros (sense comptar la instal·lació dels raïls) i requereix a més un contracte de manteniment mensual de 99 euros. Aquesta inversió, segon han calculat des de Faromatics, s’amortitza entre 9 i 14 mesos després. “És una inversió que aporta petites millores però en molts àmbits i això fa que el ramader pugui amortitzar ràpidament el seu cost inicial”, explica Heiner Lehr, CEO de l’empresa.

Faromatics, l’empresa que ha inventat el robot intel·ligent ramader, es dedica a la millora de les produccions ramaderes tot incidint en la millora del benestar dels animals. Segons Lehr, va decidir instal·lar-se al Neàpolis per les bones prestacions que els oferien en termes tecnològics, per la seva ubicació i pel fet que també acull altres empreses amb qui havien col·laborat.

FER UN COMENTARI