La Taula per a la Salut Mental de l’Alt Penedès, integrada pels ajuntaments de Vilafranca i Sant Sadurní, el Consell Comarcal i fins a onze entitats que treballen en aquest àmbit, va presentar dilluns el primer informe anual, amb el qual es va donar a conèixer la situació actual i els objectius fixats en el treball en xarxa a la comarca.

Aconseguir més recursos per al territori és una de les principals prioritats. En aquest sentit, una de les reclamacions efectuades a la Generalitat, qui en té les competències, és la creació d’un hospital de dia per a adolescents amb problemes de salut mental. El més proper es troba a Vilanova i el desplaçament suposa un obstacle per a moltes famílies. Disposar d’un equipament d’aquestes característiques al territori permetria atendre des de la proximitat i treballar l’adaptació dels joves dins del propi institut.

Una residència per a persones adultes amb trastorn mental i que no tenen possibilitat de viure en família és una altra de les peticions. Actualment les més properes es troben a Vilanova, Igualada i Corbera, de manera que el trasllat suposa desarrelar aquestes persones del seu lloc de naixement amb el greuge que això suposa.

Recursos de suport als instituts per atendre necessitats d’educació especial, un programa de promoció de l’esport i del lleure inclusiu i millorar els dispositius d’accés al món laboral són altres de les necessitats detectades.

A banda de treballar per disposar de tots aquests recursos, la Taula per a la Salut Mental també s’ha proposat elaborar, al llarg de l’any 2017, el diagnòstic de salut mental del municipi de Vilafranca i de la comarca de l’Alt Penedès i impulsar diverses accions de sensibilització i informació per combatre l’estigma que pateix aquest col·lectiu.

Un de cada quatre

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Segons l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, 239.521 persones van ser ateses el 2015 als centres de salut mental del país, dels quals 70.521 eren infants i adolescents.

FER UN COMENTARI