Les taxes de la brossa, de l’aigua i l’IBI seran més cars al 2018 a Vilafranca

0
2145

En una sessió plenària atípica en dimecres al matí (ajornada 12 hores per no coincidir amb la concentració de rebuig a la detenció dels presidents d’Òmnium i de l’ANC), avui s’ha aprovat amb els vots del govern de PDeCAT-PSC, l’abstenció de la CUP-ERC i l’oposició de VeC unes Ordenances Fiscals que viren a l’alça. En general, quasi totes es congelaran, però les que afecten a totes les llars s’apujaran.

L’IBI, que suposa la recaptació de la meitat de les Ordenances, s’apujarà un 4%, mentre que la taxa d’escombraries veïnal ho farà un 6,46% i en comerços i oficines serà entre el 2 i el 4%. I el preu de l’aigua es mantindrà en els dos trams de menys consum, s’apujarà l’1% en el tercer tram i el 2,5% en el dels grans consumidors. La mitjana de pujada de l’aigua serà de l’1%.

El regidor d’Hisenda Aureli Ruiz va explicar que les despeses de l’Ajuntament s’apujaran en 1,2 milions d’euros i que cal fer-hi front si es vol mantenir els serveis. També va dir que el cànon de residus ha pujat un 125% els últims cinc anys i que enguany la compra de l’aigua li costarà un 2% més a l’Empresa d’Aigües.

Ramon Arnabat (VeC) va reclamar més progressivitat en els impostos, més bonificacions socials i mediambientals i va dir que en ta la taxa de la brossa es fa una “tarificació inversa ja que als veïns se’ls apuja el 6,46% i als bancs el 3%”. Mònica Hill (ERC) vol unes Ordenances “més justes, més socials i més responsables mediambientalment”. Es pregunta perquè a les empreses se’ls apuja menys la brossa que a les llars, o en el cas de l’hostaleria es congela, i reclama una política que afavoreixi el reciclatge, que està estancat en el 33% i veu difícil arribar al 2020 al 50%: el canvi de contenidors i els dibuixos els han embellit però no ha millorat el percentatge de recollida selectiva”. Laia Santís (CUP) no veu correcte augmentar la pressió fiscal “si no pugen el sou de la gent i la qualitat de vida” i considera injust que pagar més “per fer front a inversions electoralistes”. També troba a falta més bonificacions socials en l’IBI.

Francisco Romero (PSC) creu que l’Ajuntament “ha d’agafar oxigen” per evitar haver de fer un pla de sanejament; i va assegurar que “tenim l’endeutament i l’IBI més baixos de les capitals de comarca de Barcelona”. I l’alcalde Pere Regull (PDeCAT) va firmar que “som l’Ajuntament número u en temes socials, d’ocupació, llars d’infants, tenim televisió, escolar de música, l’Arsenal, teleassistència… tenim moltes coses que s’han de pagar”. També va dir que “en el fons l’IBI és molt social perquè no paga el mateix qui té una torre que qui té un pis de 60 m2”, i que de mitjana, el rebut de l’IBI només s’apujarà 1,5 euros al mes.

FER UN COMENTARI