La temporada castellera voreja el seu final. Des de les pàgines de La Fura n’hem anat fent un seguiment setmanal. Ara és hora de fer balanç i de posar nota a les colles.

En primer lloc, tres excel·lents. Per a Castellers de Vilafranca, Nens del Vendrell i Xicots de Vilafranca. Totes tres han brillat amb llum pròpia, han rebentat els propis sostres i han fet aportacions noves al món casteller. Els verds vilafranquins, que juguen la Champions, han desbordat tota previsió humana. Vuit castells de 10, les estrenes del 4 de 10 i del 3 de 8 per sota, la victòria al concurs, la recuperació del 4 de 9 sense folre o l’assoliment de més gamma extra que mai (39) és un bagatge estratosfèric. La perspectiva del temps, que ara no tenim, en redoblarà el valor.

També a Primera Divisió, dues colles vermelles. Els vendrellencs han consolidat l’escalada fulgurant de 2015 i han estat capaços d’afegir un castell nou al seu palmarès, el 4 de 9 folrat. Arribats a aquest nivell, no és gaire habitual que una colla descarregui els castells nous a la primera, i si l’any passat ho va fer amb el 5 de 8, el 4 de 8 amb agulla i el 3 de 9, enguany hi han tornat amb el 4 de 9.

Vint quilòmetres més al nord trobem força paral·lelismes amb els Xicots, que ja són colla de nou amb tots els ets i uts. Han descarregat el castell de nou per primer cop i l’ambició els ha portat a carregar també per primer cop el 4 de 9. Sense oblidar la revàlida del 5 de 8, el rècord de 9 torres de 8 en un any i la victòria al concurs de dissabte de Tarragona. De traca i mocador.

A Segona Divisió hi trobem uns Bordegassos a qui els ha costat déu i ajut accedir al vuitè pis, però que quan ho han fet, ha estat amb pas ferm. El 4 de 8 ja no té cap misteri, carregar el 3 de 8 a concurs li ha donat un plus de qualitat, i tot això, sumat al fet de descarregar el pilar de sis –12 anys després de l’últim–, els fa mereixedors d’un notable.

Finalment, ja a un altre nivell, els Minyons de l’Arboç s’han mantingut amb el set i mig, en fer el 5 de 7, recuperar el 7 de 7 i només carregar un 4 de 7 amb agulla. Els novells Bous de la Bisbal, en un any d’existència s’han convertit en colla de 7; els Vailets de Gelida van trampejant amb els castells de 6; i la Jove de Vilafranca és qui s’endú la pitjor part, amb la seva pràctica desaparició de les places.

FER UN COMENTARI