Tercer intent de construir un parc eòlic a Pontons

0
291

“Parc eòlic Ferreres”. Aquest és el nom que l’empresa Eòlica La Conca 3 SL dona al nou intent, el tercer, de construir un parc eòlic a les muntanyes de Pontons, després de dos intents desestimats per la Generalitat. El primer intent té més de vint anys; el segon és d’aquest any mateix i a l’abril la Generalitat ja el va desestimar. El veïnat, altra vegada mobilitzat de la mà dels grups ecologistes, confia que el tornin a desestimar ja que els arguments són exactament els mateixos.

Per a Jaume Sallés, responsable de la casa de colònies de Cal Diable, “no és lògic col·locar aquests monstres en aquest espai que hauria d’estar protegit”. Es refereix a vuit molins de vent de 6,25MW de potència unitària i una alçada de 215 metres (peu més aspes). Anirien, si fa no fa, al mateix lloc on es preveia a finals dels anys 90 el primer parc eòlic, afectant la serra de Cal Soler Roset; la muntanya i el collet i les planes de Farreres; el camp del Teodoro i el camp de la Font. A més, segons Bosc Verd, caldrien 6,5 quilòmetres de camins de sis metres d’amplada per portar-hi les aspes i tot el material, nous accessos des de les carreteres, una subestació elèctrica de 30/110 KV i una línia elèctrica d’evacuació de 110 KV i 22,8 quilòmetres de llargada fins a la subestació de Moja.

Sallés reflexiona que “si tota l’energia que necessitem, s’ha de subministrar amb plaques i molins, això no té aturador, cada cop caldrà més energia, hem de canviar la manera de viure”.

L’àliga cuabarrada

L’ecologista Jordi Asensi explica que presentaran les mateixes al·legacions que en els altres projectes, redactades per Xavier Bayer, Cisco Guasch, Humbert Salvadó i per advocats de Depana: “els ornitòlegs diuen que l’afectació a la fauna i la flora és la mateixa”. I és que aquell terreny és zona de caça de l’àliga cuabarrada, que és una au rapinyaire protegida a escala europea, i això va fer desestimar els projectes anteriors malgrat que “l’alcalde hi està d’acord, diu que és un guany pel poble i està disposat a malmetre tota la serralada i estripar aquells boscos”, afirma Sallés.

FER UN COMENTARI