Tirania judicial

0
460

Després que el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), gens sospitós de ser abertzale, hagi considerat que el judici a Otegi per pertànyer a banda armada va ser injust, i pel qual se’l va empresonar durant sis anys, el Tribunal Suprem ha decidit que se l’ha de tornar a jutjar. Res d’admetre ni tan sols que van equivocar-se. Res. El tornaran a jutjar. I compte, perquè són ben capaços d’endurir-li la sentència i tornar-lo a engarjolar.

La notícia, feta pública dilluns, fa pensar automàticament en Catalunya. Tenim nou presos polítics catalans, igualment jutjats injustament, amb arbitrarietat, el cas dels quals algun dia arribarà al TEDH, segurament quan ja estiguin en llibertat. Actualment, ni tan sols els permeten sortir en règim de tercer grau, tal com determina la llei penitenciària. Abans volen que reneguin de l’independentisme, que és el que l’alta magistratura entén per reinserció. Mai havia quedat tan clar que jutjaven idees.

Una altra: Canadell va guanyar per sorpresa les eleccions a la Cambra i en va arraconar els tòtems de les grans empreses catalanes, que n’havien fet el seu saló d’estar per casa. Ara, coincidint –ves per on– amb la seva candidatura a JxCAT, la Fiscalia demana que s’anul·lin les eleccions. Perquè contra l’independentisme, tot s’hi val.

I encara més. Aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit que una de cada quatre classes a escola s’han de fer en castellà. Es carrega així la immersió lingüística, que és l’únic que garanteix que tots els infants –futurs adults– residents al nostre país aprenguin el català. Ha quedat sobradament provat que no hi ha cap nen ni cap nena a Catalunya que no el conegui, el castellà. La justícia hauria de ser-hi per solucionar problemes, no per crear-los. I aquí és evident que la sentència l’únic que persegueix és que el català acceleri la seva reculada, que només els llecs no veuen o no volen veure. La lingüista Carme Junyent, optimista de mena i autora del llibre recent El català depèn de tu, ho veu magre, si els catalanoparlants no fem un esforç per fer-lo útil.

En qualsevol cas, Otegi, presos polítics catalans, Canadell i immersió lingüística són víctimes d’un mateix virus. Els jutges, teòrics garants de la Justícia, convertint la democràcia en tirania i sense que ningú els pugui parar els peus.

FER UN COMENTARI