Toc de queda a partir de les 22h i risc de contagi de 890 punts a la vegueria

0
887

Ahir diumenge va entrar en vigor a tot l’estat espanyol el toc de queda, mesura de seguretat que ja s’havia aplicat a alguns punts d’Europa com a Bèlgica o a França. A Espanya, els horaris del toc de queda variaran en funció de les decisions de cada comunitat autònoma: a Madrid s’aplica a la mitjanit, a la majoria de comunitats a partir de les onze i en regions com Catalunya el toc de queda comença a les deu de la nit i finalitza a les sis del matí.

Com a excepció, es pot sortir a passejar les mascotes entre les 4 i les 6 del matí, però només es podrà sortir de casa en horari de toc de queda en casos molt específics: per assistència sanitària o adquisició de productes farmacèutics d’urgència, desplaçament per anar o tornar de treballar -amb un certificat de l’empresa-, serveis essencials, sanitaris i socials, cura de persones grans, menors d’edat o persones dependents o amb alguna discapacitat, acuació urgent davant d’òrgans judicials, cura d’animals de companyia, retorn a la residència habitual en cas d’habitatge o altres causes de força major i necessitat justificada.

Pel què fa als serveis i comerços, el seu horari d’obertura finalitza a les 21h. En el cas dels serveis de restauració a domicili, l’horari final és a les 22h, quan comença el toc de queda. Els espais públics i les activitats lúdiques i esportives que s’hi duguin a terme hauran de finalitzar a les 21h i només en el cas d’activitats culturals (teatre, cinemes, dansa, concerts…) es podrà tornar a casa entre les 22 i les 23h.

Augmenta el risc de rebrot

Aquestes darreres setmanes hi ha hagut un augment elevat del risc de contagi, que es calcula multiplicant la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants i la velocitat reproductiva del virus (que calcula el nombre d’infeccions que origina una persona contagiada). El risc de contagi hauria d’estar per sota del 100 en l’índex establert, però la mitja a Catalunya és de 788.

A la nostra regió, on hi ha més d’una setantena de pacients ingressats amb sospita de covid-19 i cinc persones que han mort aquesta darrera setmana, l’índex de risc se situa als 890 punts. A l’àmbit metropolità sud, que inclou Alt Penedès i Garraf però també el Baix Llobregat i el Barcelonès Sud, hi ha un total de 37.150 confirmats per PCR i més de 2.500 persones mortes per coronavirus, i el risc ha pujat 105 punts més aquestes dues últimes setmanes.

En total, a la regió sud hi ha 258 pacients ingressats per la covid-19, 50 dels quals a l’UCI.

Pel què fa a la regió sanitària del Camp de Tarragona, on entra la comarca del Baix Penedès, hi ha 10.550 casos confirmats, 151 pacients ingressats i un total de 479 persones que han mort per aquest virus. En aquesta zona, que inclou també l’Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès, el risc ha augmentat 125 punts aquestes dues últimes setmanes.

FER UN COMENTARI