Torna el Carnaval a Vilanova, però amb restriccions

0
388

El Carnaval de Vilanova torna. I ho fa recuperant bona part dels actes “essencials” d’aquesta festa catalogada com a Bé Nacional d’Interès Cultural. “Davant la disjuntiva de Carnaval sí o no, pensel que cal mantenir la festa en la mesura que es pugui. El voldríem celebrar com sempre ho hem fet, però ho haurem de fer amb un format que ens permeti tornar a gaudir dels carrers, de la cultura i de la festa d’una manera segura”, anunciava l’alcaldessa de la vila, Olga Arnau.

I de tots els actes, el més emblemàtic són les Comparses de diumenge de Carnaval i les guerres de caramels entre les diferents banderes. “Sabem que la plaça és nostra, i enguany ho tornarà a ser. Tornarem a sortir als carrers, a saltar pels carreres de la ciutat i a fer guerres a la plaça”, deia la regidora de Cultura, Mercè Mateo.  Les Comparses, per tant, tornen però ho faran adaptades a la situació pandèmica “amb molts ajustos però poques variacions”. Ajuntament i FAC  fan una crida a les entitats perquè ballin al so del Turuta per tots els barris de la ciutat i evitin els carrers del centre. A la plaça de la Vila s’eliminaran les grades per guanyar espai i només hi faran guerres els adults, ja que els infants i joves les faran a la plaça del Port. Les guerres de la plaça de la Vila començaran abans i es preveu que acabin passades les tres del migdia com és habitual. El que serà menor serà el nombre de comparsers per bandera que entraran a la guerra, tot i que la xifra encara no s’ha determinat.  Per reduir el volum de gent a la plaça de la Vila, no es permetrà la presència de públic, de manera que els espectadors hauran de veure les batalles a través de la televisió.

Mateo ha defensat la celebració de les Comparses per la seva tradició històrica –es remunten al segle XIX- i ha fet una crida als participants a evitar moments d’aglomeració i situacions de risc.

Un Arrivo sense rua

L’Arrivo enguany se celebrarà sense rua de carrosses, és a dir, es farà únicament el pregó a la plaça de la Vila. Tot i que des de la FAC s’insisteix que qui vulgui pot seguir el pregó disfressat, la regidora ha justificat la suspensió de la rua pel tarannà que ha adquirit la festa els darrers anys. “L’Arrivo passa de nit i és una discoteca mòbil”.

Els organitzadors han donat per suspesa la festa de la Merengada i el Ball infantil del Paperet, mentre sí que es garanteix la celebració del Caramel. Aquest, però, canviarà d’ubicació i es farà a la plaça del Port.

Ajuntament i FAC insisteixen que la programació i les condicions de la festa poden variar en funció de com avanci la situació sanitària i les restriccions marcades des de la Generalitat. En aquest sentit, es mostren expectants a la reobertura de l’oci nocturn, ja que permetria organitzar els balls de nit.

FER UN COMENTARI