Tornar a veure el sol després de 43 dies a l’UCI per covid-19

0
800

Després de 43 dies ingressat a l’UCI de l’hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes per covid-19, i ja amb la PCR negativa, un pacient d’aquest centre fa uns dies va poder gaudir d’un passeig a l’aire lliure. Ho va fer acompanyat de personal mèdic i en el marc del projecte Passeigs Que Curen. Aquest, juntament amb Portes Obertes, són dues iniciatives de l’equip de l’UCI de l’hospital que tenen per objectiu humanitzar l’estada dels pacients de cures intensives.

Portes Obertes

Tal com explica la doctora Diana Gutiérrez, metgessa adjunta de la Unitat de Cures Intensives del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès Garraf, a l’estiu del 2018 l’Hospital Residència Sant Camil va fer una prova pilot obrint les portes de l’UCI a familiars de pacients perquè poguessin fer-los companyia tot el dia, ja que fins llavors l’horari de visita estava restringit a dues franges horàries. “L’experiència és molt positiva per a pacients, familiars i també per a tot el personal sanitari, que es va adaptar ràpidament al fet de tenir acompanyants a les UCI”, comenta Gutiérrez. Per la facultativa, el benefici que suposa per als malalts poder estar acompanyats és sobretot anímic: “Els ajuda molt tenir un familiar a prop, tenen molta menys angoixa”, diu.

A menys que l’estat del pacient fos d’extrema gravetat, fins abans de la pandèmia tots els malalts ingressats a l’UCI podien estar acompanyats. En el moment de l’ingrés a la Unitat de Cures Intensives l’equip d’infermeria feia una entrevista amb la família, se’ls explicava la possibilitat d’acompanyar les 24 hores al pacient i es decidia quin dels familiars ho faria. “Això no significa que s’hi hagin d’estar tot el dia, poden estar-s’hi unes hores, marxar a descansar, tornar… Nosaltres el que els oferim és la possibilitat de ser-hi i compartir la nostra feina amb ells”, comenta la metgessa.

Al mes de març, amb els primers casos de covid-19, el projecte va quedar aturat i és ara quan des de l’hospital Sant Camil es tornen a plantejar obrir les UCIS (excepte les de la zona covid-19) als familiars. “La primera onada va ser molt dura a Cures Intensives: l’aïllament, les teletrucades, les morts en soledat… Ara, veient que la segona onada és menys dura que la primera, volem treballar per tornar a obrir les portes”, manifesta la doctora Gutiérrez.

Passejos que són vida

El que sí que han recuperat aquests dies, com indicàvem al principi, són els passejos d’alguns pacients de l’UCI pels voltants de l’hospital. “Per poder sortir a l’exterior, el malalt ha de presentar molta estabilitat respiratòria i cardíaca i ha d’estar sempre acompanyat per personal sanitari”, assenyala la metgessa. D’aquest projecte en diuen Passeigs Que Curen i, segons la facultativa, és beneficiós per a tots: “Després de dies tancats a la unitat, ajuda molt als pacients respirar aire fresc, deixar que els toqui la llum directa, veure els arbres i les vinyes del voltant de l’hospital… I al personal sanitari ens anima molt veure que el malalt té força per sortir”, explica Gutiérrez.

Actualment a l’UCI de l’Hospital Residència Sant Camil hi ha 14 llits, set a la zona covid i set més a la resta.

FER UN COMENTARI