Torrelavit demana que els refugis de Sabanell siguin Béns Culturals d’Interès Local

0
676
L'entrada a un dels refugis. // AJUNTAMENT DE TORRELAVIT

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Torrelavit demanarà al Consell Comarcal de l’Alt Penedès que consideri declarar Béns Culturals d’Interès Local els refugis antiaeris de Sabanell. D’aquesta manera, l’Ajuntament pretén protegir aquestes construccions, que formen part del patrimoni arquitectònic i històric relacionat amb la guerra civil espanyola.

El consistori va aprovar tirar endavant aquesta petició per unanimitat al pla extraordinari del passat dilluns, davant l’imminent amenaça de la construcció del tercer carril de la C-15 entre Vilafranca i Igualada. L’Ajuntament tem que les obres d’aquest nou carril malmetin els refugis, perquè quan aquesta carretera es va ampliar el refugi antiaeri gran es va escapçar per totes dues bandes.

Segons els historiadors Ramon Arnabat i Xavier Esteve, encarregats d’elaborar l’informe de la protecció d’aquests espais, els refugis són “una joia patrimonial amb elevat interès històric”, ja que si bé a Catalunya es conserven refugis utilitzats per la població amb l’objectiu de protegir-se de les bombes, n’hi ha pocs d’antiaeris relacionats als aeròdroms republicans, construïts entre 1936 i 1939.

Els de Sabanell són uns refugis fàcilment recuperables perquè es troben en bon estat, i segons els historiadors permeten conèixer més a fons l’impacte de la guerra al Penedès, sobretot als municipis de Torrelavit, Font-rubí, el Pla del Penedès i Sant Pere de Riudebitlles. De fet, els ajuntaments de Font-rubí i el Pla del Penedès se sumaran a la petició i els tres ajuntaments defensaran conjuntament al Consell Comarcal la sol·licitud.

La protecció dels refugis antiaeris de l’aeròdrom republicà de Sabanell permetria convertir aquest espai en un actiu d’interès turístic i cultural. En aquest moment, a Torrelavit s’està treballant per consolidar l’oferta turística vinculada al Camí del Riu i l’ús de l’aigua en els antics molins paperers, a través del projecte del Centre d’Interpretació de l’Aigua, i els refugis de Sabanell podrien incorporar-se a l’oferta de turisme històric i cultural del qual ja disposa el municipi.

 

FER UN COMENTARI