Aquest mes Cellers Torres treu al mercat el primer vi elaborat amb moneu, una varietat d’èpoques anteriors a la fil·loxera i que havia desaparegut dels conreus. Fa cinc anys, Torres va empeltar els primers ceps al Penedès i ha estat en l’última verema quan n’ha sortit el primer vi comercialitzable. S’ha utilitzat per produir les ampolles del nou “Clos Ancestral” 2019, que també combina ull de llebre i garnatxa.

El director general de la firma, Miquel Torres Maczassek, recorda que fa 30 anys que treballen en la recuperació de varietats ancestrals i celebra poder vendre els primers vins negres. Assegura que la intenció és situar aquestes varietats de vinya antigues com a “essència” dels vins del futur de la companyia.

La firma ha consolidat 14 hectàrees de moneu a la finca Castell de la Bleda, a Santa Margarida i els Monjos, un espai que es proposa convertir en un “santuari” de les varietats antigues penedesenques. Torres Macsazzek ha remarcat que el projecte per recuperar les varietats antigues els ha permès comprovar que algunes tenen una bona adaptació al territori, perquè les seves singularitats són compatibles amb els efectes del canvi climàtic.

Les primeres ampolles de “Clos Ancestral” es posaran a la venda aquesta setmana. El tiratge inicial és de 12.000 unitats, amb previsió de centrar la seva distribució al mercat català espanyol, però també se’n preveu un percentatge per a exportacions.

FER UN COMENTARI