Tot a punt per la municipalització de la neteja viària de Vilanova a partir de dimecres

0
133

La Companyia Municipal d’Aigües de Vilanova s’encarregarà a partir del primer de juny de la neteja viària de la ciutat. Així es va aprovar l’estiu de l’any passat i després de dos ajornaments en la municipalització (primer estava prevista per l’1 de gener i després per l’1 d’abril) ha arribat l’hora de fer-se efectiva. L’Ajuntament assegura que ho té tot a punt per fer el traspàs, però la possible convocatòria d’una vaga del personal de Valoriza (que s’ha de subrogar i passar a ser personal municipal) plana sobre el canvi de gestió. En total es subrogaran 57 contractes, i hi haurà entre 15 i 20 persones que reforçaran el servei quan hi hagi pics de feina (a l’estiu amb la neteja de la platja, per Nadal, per festa major…)

La regidora d’Espai Públic, Marta Jofra, manifesta la seva sorpresa davant l’anunci de vaga per l’1 de juny ja que “ja no seran treballadors de Valoriza”, i malgrat que els treballadors es regiran pel conveni sectorial estatal de la neteja viària, “perquè l’empresa pública no pot aplicar el seu conveni actual”, sí que afirma la regidora que es mantindran les condicions laborals que ja tenen: salari (incloent el +6% aconseguit durant la vaga del carnaval), vacances, jornada laboral, plusos, categories. Al parer de Jofra, als treballadors de Valoriza “els sindicats els han dit que perdran drets, i això no és cert, és un malentès”. El gerent de la Companyia d’Aigües, marc de Arias, ha admès que el personal que ve de Valoriza veu el canvi “inicialment com una amenaça”, compara la situació amb la de 2004, quan es va internalitzar el servei de l’aigua, i confia que “el temps ens donarà la raó que és una bona aposta”.

Mecanització

Amb vaga o sense, doncs, l’1 de juny comença el nou contracte que, segons l’Ajuntament, s’ha de notar de seguida a la via pública, i sobretot a partir de finals d’estiu. El pla de la Companyia comporta la mecanització del servei i la renovació de tota la maquinària, i s’haurà de fer progressivament, “en dos o tres mesos”, segons De Arias. El motiu és els problemes de subministrament dels nous automòbils, contractats la passada tardor però que encara no han arribat. “Hi ha vehicles que estan atrapats al port de Xangai”, ha dit Marta Jofra.

Per sortir del pas, la Companyia d’Aigües incorporarà 16 dels vehicles que actualment està fent servir Valoriza, malgrat ser obsolets, amb la intenció de renovar-los al més aviat possible. Se n’han comprat 17 més amb contracte de renting, set dels quals són màquines escombradores (actualment només n’hi ha una per tot Vilanova); set vehicles elèctrics de petites dimensions, que permetin arribar a tots els carrerons i racons; dues furgonetes amb dipòsit de mil litres cadascuna, amb opció de neteja d’aigua a pressió (per al terra i també per a grafitis); i un camió bolquet. Jofra assegura que en barris perifèrics com Fondo Somella, Santa Maria o la Collada, on la neteja fins ara és manual, la millora hi serà evident.

L’alcaldessa Olga Arnau afirma que “només pel fet de tenir més eines ja  es notarà la millora, podrem arribar als barris i hi haurà una millor optimització”. El material de neteja es guardarà des de l’1 de juny en una nau de 1.500 m2 (més un altell de 500 m2) ubicada darrere el multicinemes, a tocar del nou parc comercial en construcció.

FER UN COMENTARI