Tots Sants amb caiguda del 3 de 9, però estrenes del 4 de 8 amb agulla i la torre de 8 amb folre

0
551
4 de 8 amb agulla (foto: M. Rosa Ferré).

La diada de Tots Sants es va quedar sense el castell de nou, però va tenir bons castells de vuit, tres estrenes de castells i una plaça de la Vila de Vilafranca plena, que celebrava amb entusiasme la tornada dels castells després de dos anys d’absència. Els Castellers de Vilafranca no van poder amb l’objectiu del 3 de 9 amb folre, que va fer llenya, però sí que es van fer amb el 4 de 8 amb agulla, la torre de 8 folrada i el pilar de 6, tots tres descarregats, tots tres inèdits encara al 2021. La diada, doncs, va mostrar uns verds amb fam de castells grans i amb un estat de forma superior al de la resta de colles del món casteller. Van fer la millor actuació de l’any.

La més gran de les ovacions de la diada de l’1 de novembre va ser en el castell de sortida, el 4 de 8 amb agulla. Després d’un peu desmuntat, el van arriar amb confiança i mai li van perdre les bones mides, fet que va minimitzar les conseqüències de la lentitud de l’ascens. El 4 es mostrà solvent, quarts i terços es van prendre el seu temps per deixar el pilar solt, i l’espadat central va haver de treballar de valent per completar-lo. Era el primer 4 de 8 amb agulla de la represa.

Amb tots els castellers amb màscara, com mana el Procicat, en segona ronda van anar pel 3 de 9 amb folre. Confiança màxima perquè a l’assaig n’havien fet dos de sencers. Tothom sabia, doncs, que el castell hi era, però no és el mateix el silenci de la nau d’assaig i la xarxa a sota, que una plaça plena i amb milers de persones espectants. El castell, després d’un peu desmuntat, va pujar bé fins a entrar la cassoleta. Una relliscada va fer que hagués de remuntar dosos a la segona, i aquí va ser on l’abaixada d’un colze a quints, amplificada a sisens, va fer saltar el pom de dalt i les il·lusions del castell de nou.

Tot i la caiguda, els verds van ser valents i en tercera ronda van seguir el seu programa: primera torre de 8 amb folre del curs i primer folre post pandèmia, amb execució moguda però controlada en tot moment. Sense perill. Tot seguit, descartat el 3 de 9, van fer un 4 de 8 per atacar en tanda de pilars el de 6. Es descartava el de 7 pisos, però es descarregava per primer cop a plaça aquest any el pilar de 6. I 9 pilars de 4 per acabar.

Les altres colles presents a plaça van bastir castells de set, no en ronda conjunta, com s’havia anunciat, sinó encavalcats, sense temps d’espera entre castells. La torre de 7 va ser el millor castell de Capgrossos de Mataró i de Xiquets de Tarragona, i el 5 de 7 el de Castellers de Sants.

FER UN COMENTARI