Transhumància de 18 cavalls per passar l’hivern lliures al parc del Garraf

0
1742

Una manada de 18 cavalls de la Fundació Miranda, dedicada a la recuperació d’animals maltractats i abandonats, està fent l’antic camí ramader de Marina, que comunica el Pirineu amb el mar, per anar a passar els mesos d’hivern a unes pastures del parc del Garraf. Va fer el primer tram de la transhumància entre l’1 i el 5 de novembre, i la segona etapa començarà demà dimecres i s’acabarà diumenge a la platja de Vilanova. L’endemà al matí pujarà fins al parc.

La tornada, a l’abril
El ramat fa el viatge recorrent el camí mil·lenari que va de la Cerdanya al Penedès, passant per l’Alt Berguedà, el Lluçanès, el Bages, Montserrat, l’Alt Penedès i el Garraf. Els cavalls pasturaran en llibertat fins a l’abril en un espai de 300 hectàrees acotades d’estepa mediterrània al parc del Garraf, que forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. A la primavera els equins tornaran al Berguedà, i si l’experiència és positiva, l’any que ve es repetirà com una proposta d’ecoturisme.

Aquesta experiència té també altres valors afegits, especialment per a les persones que acompanyen els cavalls en ruta, així com per les persones de les poblacions que acullen als cavalls (allotjaments, restaurants, artesans, etc.), amb la generació d’uns valors econòmic, ecològic i turístic per al territori per on passen, i proporciona altres millores pel territori com l’augment de la fertilitat del sòl i de la biodiversitat.

Els ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos, Llívia i Lluçà han estat pioners de la recuperació del camí ramader de la Marina, i actualment altres municipis com el de Vilanova s’hi han afegit.
Els cavalls arribaran divendres al Penedès per Sant Quintí. D’allà baixaran dissabte fins als Monjos passant per Mas Pinyol (Font-rubí), Can Lleó (Sant Martí) i el celler Torres (Pacs). Als Monjos hi arribaran per la zona de Cal Salines cap a 2/4 de 5 de la tarda, per arribar mitja hora més tard al castell de Penyafort, on passaran la nit en una zona habilitada al costat del riu Foix.

Es poden acompayar
Totes les persones que vulguin acompanyar els cavalls diumenge, podran fer-ho prèvia inscripció al correu electrònic consorci@collsmiralpeix.cat. Es podrà fer des del punt de sortida al castell de Penyafort o en tres punts posteriors en direcció Vilanova: a les 11 del matí a la porta del Portal d’en Roc (camp de golf) per pujar fins el cim de la Talaia; a l’avinguda de la Torre del Vallès, al pont sobre la carretera C-31 (Collada – Tennis), cap a les 12 del migdia; i a la 1 al turó del Seu a l’Ortoll.

L’arribada a la platja d’Adarró de Vilanova està prevista a les 12 del migdia. Els cavalls pernoctaran en finques particulars de l’Ortoll, els propietaris de les quals els han cedit espais.

L’endemà dilluns, al llarg del matí la manada sortirà des de l’Ortoll fins el parc del Garraf, amb la participació de centres educatius de la ciutat.

FER UN COMENTARI