La Taula per la Salut Mental de l’Alt Penedès, formada per una quinzena d’entitats de la comarca que directament o indirecta treballen en l’àmbit de la salut mental, celebrarà els pròxims 10, 11 i 19 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental a la comarca. L’objectiu d’aquesta commemoració és visibilitzar el col·lectiu de persones que pateixen malalties mentals i trencar amb l’estigmatització que sovint pateixen.

En aquests tres dies l s’han programat quatre activitats entre les quals destaca la presentació del llibre “Boig per explicar-te”, editat per l’Associació El Turó. Es tracta d’un recull de cinc contes escrit per Margarita Benjumea amb il·lustracions de Ricard Aranda, Antonia Bonell, Nenén Giménez, Anna Mongay i Teresa Sogas. Amb aquest llibre es pretén arribar als infants de primària i cicle superior, mestres i famílies per tal d’explicar què és la salut mental, acabar amb els seus estigmes i reduir les barreres que existeixen per a la recuperació, el benestar i desenvolupament d’una vida digna de les persones amb un trastorn mental.

L’acte de presentació del llibre tindrà lloc el 10 d’octubre a les set de la tarda a la Biblioteca Torres i Bages de Vilafranca. Al matí d’aquest mateix dia s’organitzarà també una passejada cultural per la salut mental pel centre de la vila.

L’endemà al migdia l’Auditori del Vinseum acollirà l’acte de lliurament de premis del concurs literari “Les paraules parlen per tu”. Es tracta de la primera edició d’aquests premis i els organitzadors, el Servei de Rehabilitació Comunitària de Salut Mental de l’Alt Penedès s’ha mostrat molt satisfet amb la bona acollida que ha tingut, ja que han rebut més de trenta relats.  El punt final a la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental el posarà el dia 19 un torneig de pàdel inclusiu a Les Cabanyes.

La Taula per la Salut Mental Alt Penedès l’any 2016 va elaborar una diagnosi comarcal per fixar objectius i detectar mancances. Aquesta diagnosi es fixa quatre àmbits d’intervenci per treballar aquests pròxims anys: la formació de professionals d’àmbits molt diversos per tal de lluitar contra l’estigmatització; l’atenció domiciliària; el servei residencial i, finalment, l’oci inclusiu.

 

FER UN COMENTARI