Membres de la policia de la Generalitat han detingut dos homes de 61 i 31 anys i una dona de 45 anys, veïns de Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès; que presumptament delinquien contra el patrimoni històric. El grup es dedicava a espoliar jaciments arqueològics a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, amb l’objectiu de robar-ne material i objectes descoberts a les excavacions.

La denúncia va ser impulsada per la Fiscalia d’Urbanisme, Medi Ambient i Patrimoni Històric de Tarragona un cop detectada l’activitat furtiva a l’espai arqueològic el passat novembre de 2017. En aquell moment, el principal investigat anava acompanyat de tres persones més que utilitzaven detectors de metalls i havien estat foradant camps de conreu on s’estimava que s’hi podria trobar material arqueològic. Un dels camps de Sant Jaume que van profanar estava protegit i catalogat com a Jaciment Arqueològic.

Un any d’investigacions

A partir d’aquesta denúncia i la posterior investigació, el passat 8 d’agost es va detectar que les persones investigades estaven actuant i d’aquesta manera una patrulla va poder identificar-los i escorcollar-los. Durant l’escorcoll es van intervenir eines i objectes que havien extret del subsòl, alguns dels quals tenien una alta probabilitat de tenir valor arqueològic.

Un cop revisats els domicilis dels implicats, també es van trobar tres detectors de metall, unes balances de precisió, monedes antigues i material arqueològic classificat, manuals i documentació relacionats amb l’activitat il·legal i peces de diversa procedència que havien estat presumptament espoliades.

El principal investigat té antecedents policials relacionats amb la mateixa activitat espoliadora i és reincident des del 2008. La seva parella també hi està implicada i el tercer detingut, que denota menys experiència, també disposava de material espoliat però d’un valor més baix.

Els detinguts ja es troben en llibertat amb càrrecs i estan pendents de declarar davant el jutge, i el material requisat per part dels agents es posarà a disposició del Departament de Cultura en dipòsit judicial del Jutjat d’Instrucció número 5 del Vendrell.

Tot i així, la investigació continua oberta i no es descarten més detencions, i també cal una anàlisi del valor del material arqueològic i els recursos electrònics intervinguts.

FER UN COMENTARI