Troben una punta de llança de l’Edat de Bronze a Torrelles

0
1342

El torrellenc Àlex Damas, veí del barri d’El Cusconar, va trobaf fa uns dies una punta de llança prehistòrica, del tipus Palmela, que tindria el seu origen a l’Edat del Bronze. Ho va posar en coneixement de l’Ajuntament, que l’ha lliurat a Josep Gallart Fernández, arqueòleg dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat i especialista en l’Edat del Bronze, per tal de conèixer-ne la composició metal·lúrgica i intentar identificar si es tracta d’una manufactura local o bé procedeix d’alguna regió de característiques mineralògiques conegudes. En el termini d’unes setmanes es disposarà dels resultats de l’estudi i, posteriorment, la intenció és cedir la punta de sageta al Vinseum.

Les puntes de sageta o llança del tipus Palmela són característiques dels aixovars de la cultura prehistòrica anomenada “del vas campaniforme”, que es va desenvolupar durant el període del calcolític, entre els anys 2600 i 1700 aC. Aquestes puntes s’anomenen així perquè van ser van ser identificades per primera vegada al jaciment portugués de Palmela. Són de coure i s’elaboraven vessant coure fos dins d’un motlle de pedra on prèviament s’havia buidat la forma de la punta. L’acabat final s’aconseguia mitjançant la tècnica del martellejat.

Les dimensions d’aquestes puntes varien entre 8 i 12 centímetres de longitud. Tenen forma foliàcia i un llarg peduncle. La secció és quadrada en el peduncle i lenticular a la fulla. El coure podia tenir barrejat de forma natural petites proporcions d’altres metalls, com l’arsènic o el plom. L’estudi de la composició metàl·lica de les puntes permet conèixer a grans trets quina va ser la regió on van ser fabricades i, d’aquesta manera, es poden reconstruir els fluxos comercials de l’inici de l’edat dels metalls.

FER UN COMENTARI