Última hora: la CUP investirà dissabte Olga Arnau (ERC) com a alcaldessa de Vilanova

0
1459

Olga Arnau (ERC) té tots els números per convertir-se dissabte a partir de les 12 del migdia en la nova alcaldessa de Vilanova, si no es dona un gir inesperat de darrera hora en les negociacions i contranegociacions que està havent-hi. Serà la primera alcaldessa que té ERC a la ciutat, després que l’alcaldia se l’hagin anat repartint durant quaranta anys el PSC i CiU.

Dijous al vespre, tant Som VNG com Capgirem Vilanova-CUP tenien convocades sengles assemblees per decidir el seu vot en la sessió d’investidura de dissabte. La primera a pronunciar-se va ser Som VNG, que per unanimitat va donar carbasses a Arnau i, per tant, l’alcaldia s’acostava a Juan Luis Ruiz, cap de llista del PSC, la candidatura guanyadora de les eleccions, per un estret marge de vots amb ERC.

Al cap d’uns minuts, però, la CUP feia públic que havia decidit votar a favor de la investidura d’Olga Arnau, “en les condicions programàtiques i reguladores de les negociacions postinvestidura acordades”. Com que Junts per Vilanova sempre havien apostat, al seu torn, per un govern netament independentista, és a dir, un tripartit ERC-JxC-CUP, si no es dona un gir de darrera hora, Arnau serà investida dissabte amb 13 vots (7 d’ERC, 3 de JxC i 3 de la CUP). La majoria absoluta està en 13.

La CUP no ha donat detalls encara de com ha arribat a aquest posicionament. Sí que Som VNG ho va fer en un comunicat, en què explicava que des del primer moment la candidata republicana ha apostat per incloure en el pacte Junts per Vilanova, i els d’Enver Aznar sempre han tingut com a màxima fer fora del govern tant el PSC com CiU (en aquest cas, els seus hereus). En principi, idèntic plantejament tenia la CUP.

Som VNG també argumenta que la proposta d’ERC era de formar un govern independentista que excloïa el seu grup, el qual, al seu torn, tenia com a prioritat formar un govern d’esquerres (és a dir, que comptés amb Capgirem Vilanova-CUP). Els de Som VNG creuen que si dissabte investissin Arnau, aquesta acabaria pactant, un cop passada la investidura, amb Junts; és a dir, seria un govern continuista; i no en volen ser còmplices.

Diàleg de sords

En les darreres setmanes hi ha hagut converses, però no negociacions clares i concloents. Fins i tot ERC havia convocat una reunió a quatre (ERC, JxC, CUP i Som VNG), de la qual Som VNG se’n va despenjar la vigília i la CUP també va decidir no acudir-hi una hora abans de què es produís. Tot i el bloqueig, l’assemblea d’ERC va decidir dilluns que Arnau es presentarà com a candidata, i la líder republicana sempre va dir que negociaria, si cal, fins al carrer minut. Tot sembla indicar que se n’ha sortit.

FER UN COMENTARI