La confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú afronta ja la seva darrera setmana de veda biològica abans que l’encerclament torni a sortir a feinejar. Des del passat mes de desembre, les barques d’aquest sector es troben amarrades a port, amb l’objectiu de regenerar l’ecosistema i els caladors on habitualment es pesca.

L’encerclament, però, no és l’únic sector que actualment està aturat. La confraria vilanovina tampoc podrà comptar, com a mínim fins al proper mes de març i abril, amb els pescadors d’arrossegament i palangre, respectivament. “Això vol dir que el 90% de la flota està ara mateix aturada. Només poden sortir a pescar el tresmall i els arts menors, és a dir, una quinzena d’embarcacions”, explica el subhastador de la confraria, Josep Egea.

En aquest sentit, Egea indica que la llotja de Vilanova viu unes setmanes molt tranquil·les: “Aquests dies està sortint algun bonítol, pop roquer, rap i escrites, però la resta és purament anecdòtic”. Afortunadament, el bon temps -tot i el fred- ha permès que les embarcacions dedicades a la pesca artesanal puguin treballar amb normalitat. “D’aquesta manera, tot i que hi ha hagut poca quantitat de peix, el preu no ha patit devallades importants i s’ha mantingut”, diu el venedor.

La veda no convenç a tots

Mentrestant, els pescadors que s’han de quedar a port aprofiten per fer el manteniment de les seves embarcacions abans de tornar a sortir al mar. L’aturada biològica, però, també implica que la majoria d’ells estiguin a l’atur, cobrant una petita prestació econòmica. És per això que, tot i que els pescadors són conscients que calen aquestes aturades biològiques, no a tots els convenç la manera d’aplicar-ho. Creuen que s’hauria d’aturar l’activitat a tot el litoral català i no només a una zona determinada.

El sector de l’encerclament podrà sortir novament a pescar la matinada del 31 de gener a l’1 de febrer. L’arrossegament, en canvi, ho farà a la nit del 6 de març i els del palangre de superfície tornaran a la feina a l’abril.

FER UN COMENTARI