El Col·lectiu de Veïns contra la Contaminació (CVC) ha anunciat que denunciarà a la Fiscalia de Medi Ambient la foneria Componentes Vilanova “si en breu no es proposen solucions convincents als problemes de sorolls, males olors i emissions contaminants”. El col·lectiu, que reuneix uns 900 veïns de Les Llunes, Les Roquetes i el barri de Baix-a-Mar, assegura que des del 2005, quan es va concedir a l’empresa l’autorització per incinerar residus, pateix les conseqüències de l’activitat de la fàbrica. “Ja hem tingut prou paciència” ha expressat la portaveu del grup, Anna Costa, que ha lamentat tant el paper de l’Ajuntament, qui té les competències dels sorolls i les males olors, com el de la Generalitat, qui té la responsabilitat de controlar la contaminació de l’aire.

“L’Ajuntament no només no ens recolza sinó que es limita a fer de mitjancer amb la Generalitat i aquesta, per la seva part, s’escuda de tota responsabilitat dient que les proves que presenta l’empresa estan dins la legalitat”, ha criticat Costa, que denuncia que “tots els mesuraments s’han realitzat amb previ avís, permetent a la fàbrica adequar puntualment els seus processos de producció”.

Segons l’advocat del col·lectiu, Joaquim Martí, s’acusaria l’empresa d’un delicte penal per contaminació mediambiental. Martí ha explicat que disposen d’estudis que demostren que les emissions de pols que genera la fàbrica contenen components altament perillosos per la salut com alumini, arsènic, cadmi, mercuri, plom o seleni. Un d’aquests estudis és una mostra de sòl realitzada al costat de les instal·lacions de la foneria. “S’hi va detectar la presència de 17.000 ml d’alumini per un kg de terra, quan els estàndards habituals en un sòl urbà se situen en els 1000 mg/kg”, ha advertit Martí, que ha afegit que “si es demostrés afectació física, s’hi sumaria un delicte de lesions”.

L’advocat del col·lectiu també s’ha referit a altres proves en matèria de sorolls i olors que s’adjuntarien a la documentació. Es tracta d’una anàlisi sensorial realitzat pel Laboratori de Química Sostenible, que afirma que la contaminació odorífica supera les 60 unitats a les zones més properes, o d’un estudi d’impacte acústic que demostra que “el soroll derivat de la fàbrica arriba a superar els 65 decibels en façana, quan l’ordenança municipal fixa com a límit 35 decibels”.

Martí també ha anunciat que fins i tot es podria acusar l’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, de prevaricació impròpia si es considera que ha actuat amb passivitat davant un cas de delicte mediambiental.

FER UN COMENTARI