Un 25N tenyit de lila, coincidències, contraprogramacions i una amenaça de mort al Vendrell

0
565
Al Vendrell no hi ha hagut enguany un acte unitari contra la violència masclista amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació d’aquesta xacra social. Ni dos. Ni tres. N’han estat uns quants i organitzat per diverses entitats, i per postres, un ple municipal, de manera que les coincidència eren inevitables i amb elles, la polèmica, tan sobrera en una reivindicació unitària.
Per ordre cronològic, Aquàlia, la part privada de l’empresa mixta que gestiona el servei de l’aigua al Vendrell, ha començat la jornada amb una caminada des de la zona esportiva i fins a la plaça Nova, on s’ha llegit un manifest i s’ha tenyit la font de Pau Casals de lila. Això ha estat a primera hora del matí. Al migdia, lectura d’un manifest unitari institucional, a la plaça Vella, amb les autoritats municipals presents; ha fet la lectura la vendrellenca Clàudia Vilanova. A la balconada, durant tot el dia hi ha lluït una pancarta d’oposició a la violència de gènere.
A les 6 de la tarda, amb la cúspide del campanar de l’Església Parroquial tenyit amb llum lila, ha començat un ple a l’Ajuntament que venia precedit de certa polèmica. I no pel que s’hi debatés. El regidor de Podem Òscar Blasco anunciava divendres que no assistiria al Ple perquè es feia coincidir amb els actes més reivindicatius de la jornada feminista, i creia que el seu lloc havia de ser al carrer, i no a la sala de plens. Blasco criticava, així mateix, el lema triat per l’Ajuntament per a la jornada del 25N, “Vendrellencament”, que és més propi de la festiva festa major; també la contraprogramació de l’Ajuntament amb les associacions feministes; i afirmava finalment que el regidor d’Igualat, Christian Soriano, “no està preparat per al càrrec que ocupa”. A més a més, denunciava la poca sensibilitat del govern que lidera el PSC en fer el ple el 25N, quan la data en què tocava era el dia 18, i no passar-lo a un altre dia. Pel fet de no assistir-hi, demanava que es retirés de l’ordre del dia i es posposés un mes la seva moció (proposada per Xarxa Vendrellenca) de declarar el 2020 com a Any Josep Cañas.
La crida de Blasco a la resta de regidors de no assistir al plenari no ha tingut, però, resposta positiva de cap altre edil. Només Josep M. Llasat (Primàries) s’ha queixat per no haver convocat quan tocava, i l’alcalde Kenneth Martínez (PSC) ha replicat que s’ha fet així perquè un punt de l’ordre del dia no estava a punt una setmana enrere. Som Poble-ERC ha penjat davant de les seves cadires del ple una pancarta on es podia llegir “Feminisme per canviar-ho tot” i la seva regidora Salima El Youssoufi portava avui el vel de color lila.
En paral·lel al ple, a mitja tarda, el Grup de Dones feia una xerrada amb els Mossos sobre aspectes legals de prevenció i lluita contra la violència vers les dones, a l’edifici del Sindicat. Tot seguit el nou grup feminista Alerta Violeta convocava una “performance” que començava a la plaça Nova i culminava a la plaça Vella, on s’ha plantat un cementiri d’espelmes i làpides, cadascuna amb el nom d’una dona assassinada enguany a Espanya a mans d’un home. El ple s’ha aturat uns minuts per poder assistir-hi, i s’ha reprès quan les persones concentrades han iniciat una marxa pels carrers del Vendrell contra la violència masclista.
Val a dir que els mateixos arguments que feia servir Blasco en relació al 25N de l’Ajuntament els havia emprat prèviament en una carta oberta al regidor Soriano el secretari de l’AVV Tancat III, Antonio Garcia Leal.
I encara també el 25N es produïa un fet greu, com és que la regidora de Platges Bárbara Peris feia públic al matí que divendres havia rebut una carta anònima en què se l’amenaçava de mort si no dimitia. La regidora rebia immediatament el suport públic de tots els grups municipals, i posava l’afer a mans dels Mossos d’Esquadra perquè ho investiguessin.

FER UN COMENTARI