Un congrés provegueria Penedès, als tres anys de l’aprovació d’una Delegació no desplegada

0
808
Pere Prat, Joan Tarrada, Fèlix Simon, Jordi Cuyàs i Jaume Casañas.

El 21 de febrer de 2017 va entrar en vigor la Llei del Parlament de reconeixement de la vegueria Penedès. Tres anys després, hi ha delegat (n’és l’alcalde de Vilafranca Pere Regull) però la Generalitat no l’ha dotat pressupostàriament ni ha fet cap pas per desplegar les competències que li pertocarien. Ni té pressupost, ni té estructura, ni té personal, ni té competències.

En aquest context, l’Associació Pro Vegueria Penedès organitzarà el 21 de febrer, en el tercer aniversari de l’entrada en vigor de la llei, el Congrés Provegueria Penedès 2020, en el qual es debatran propostes concretes en els àmbits del territori, la cultura, l’empresa i el turisme, que es compendiaran en un llibre que es farà arribar a tots els representants polítics de les quatre comarques de la vegueria (més de 800). A més, aquest conjunt de demandes de millora del Penedès es faran arribar al Govern de la Generalitat i al Parlament.

A la cua en inversió

Fèlix Simon es lamenta que des del Govern català “no hi hagi voluntat política” de desplegar la vegueria, com demostra el fet que en el pressupost de la Generalitat de 2020 “no hi ha cap partida per fer res en descentralització” i, per si fos poc, les comarques penedesenques (especialment el Baix Penedès) estan a la cua en inversions previstes l’any que ve. En aquest sentit, el Congrés és un altre intent de fer pressió i de crear cohesió interna dins el Penedès.

El Congrés tindrà lloc al castell de Castellet, comptarà amb setze ponències (quatre en cada àmbit), i el clourà solemnement el president de la Generalitat Quim Torra, després que els quatre presidents comarcals i les alcaldies de les quatre capitals de comarca de la veguerua hagin signat la Declaració del Congrés Pro Vegueria Penedès 2020. Obrirà la jornada una xerrada del doctor en Ciències Ambientals Martí Boada, i tots els assistents acabaran amb un dinar a Cal Barretet.

FER UN COMENTARI