Un documental al rescat de la memòria ferroviària de Sant Vicenç de Calders

0
645
Imatge d'arxiu d'un visita guiada a la colònia ferroviària.

Aquest dijous començarà el rodatge d’un documental sobre la història constructiva i social de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders, que va néixer a finals del segle XIX a Coma-ruga, amb la creació de la seva estació d’enllaç. La iniciativa està patrocinada pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, de Terrassa, amb la col·laboració de l’Associació per la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders, creada fa cinc anys amb l’objectiu que no es deixi perdre i es conegui aquest patrimoni.

Després de dos mesos treballant en el guió, que Museu i Associació han redactat conjuntament, i en l’estructura del documental, i d’analitzar tota la documentació gràfica i audiovisual de què es disposa, dijous es rodaran les entrevistes de cinc testimonis que han viscut i en alguns casos encara viuen, a la colònia, mentre que dimecres vinent s’entrevistaran els dos portaveus de l’Associació per la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç, Eduard Martínez i Adriana Ribas. El documental tindrà una durada de deu minuts.

Martínez explica que “La colònia de l’estació de Coma-ruga és l’única colònia ferroviària que queda a Catalunya, amb pavellons de més de cent anys on a la dècada dels anys 60 hi van arribar a viure més de 300 persones”. En total són sis blocs de pisos i 72 habitatges de famílies que treballaven directament o indirectament en el món del ferrocarril. Els pisos són propietat de l’Adif, i ara estan o bé buits, o bé tenen llogaters, i també hi ha molta ocupació il·legal. La casa més antiga del barri és la del cap d’estació; l’estació es va inaugurar el 24 d’abril de 1887.

FER UN COMENTARI