Un estudi d’ingressats per covid a l’Alt Penedès i Garraf revela els principals factors de risc

0
1473

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf ha realitzat un estudi epidemiològic per conèixer els principals factors de risc per contraure formes greus de covid-19, incloent malalties cròniques dels pacients, medicació habitual i forma de presentació de la malaltia: símptomes d’inici, imatges radiològiques i dades de laboratori. Aquesta investigació s’ha basat en l’estudi de 418 casos de covid ingressats als hospitals de Sant Camil (Ribes) i Comarcal de l’Alt Penedès (Vilafranca), amb una mitjana d’edat de 65,4 anys, i el 56,9% eren homes. Se’ls va fer un seguiment mitjà de 9,5 dies, fins a ser donats d’alta o bé fins al trentè dia del seu ingrés. En van morir 79 (18,9%), 25 van ser intubats i 229 van necessitar oxigen.

L’estudi ha demostrat que el sexe masculí, l’edat i l’obesitat són les principals característiques dels pacients que experimenten formes greus de malaltia. Així mateix, les principals dades del mal pronòstic han estat l’extensió de l’afectació pulmonar en la primera radiografia, l’elevació de dades d’inflamació en les anàlisis, la sensació de manca d’aire i l’absència de tos. L’estudi també revela que la confusió era un predictor important de la mort; que van morir pocs pacients que havien tingut diarrea, tos o mal de cap; i que no en va morir cap dels 26 que van esmentar alteracions de l’olor i el gust.

El símptoma més freqüent va ser la febre (83% dels casos), mentre que la respiració amb dificultats (59,6%) es va associar amb malalties greus, i la presència de tos (68,9%) va jugar un paper protector i va lligada a una major supervivència. La baixa saturació d’oxigen a la sala d’emergències, la PCR elevada a la sala d’emergències i l’afectació radiològica inicial estaven relacionades amb un pitjor pronòstic.

La investigació va ser duta a terme en un període més curt del normal pel Grup d’Investigadors per a la covid-19 del Consorci. Aquest equip compta amb 34 professionals sanitaris que, durant el pic epidèmic, van dedicar el seu temps lliure a l’estudi de la malaltia.

FER UN COMENTARI