Un incendi fortuït en un pis a Vilafranca destapa el problema okupa

0
4434

A 1/4 de 8 del matí de dimecres va cremar un comptador de llum als baixos del núm. 18 del carrer Antoni Mestres Jané, que va afectar el rebedor, la porta del pis i el passadís exterior. Com a conseqüència del foc, el fum es va escampar per tota l’escala i els habitatges superiors i cinc veïns d’entre el primer i el tercer pis van haver de ser evacuats a l’hospital per inhalació de fum, segons informen els Bombers, que van destinar quatre dotacions a l’extinció de l’incendi.

L’incendi, a priori fortuït, ha destapat el calvari que pateixen des de fa gairebé una dècada el veïnat del bloc de pisos a causa dels okupes que hi resideixen. Segons fonts veïnals, el mateix pis afectat pel foc (entre altres) està okupat i porten anys i anys de denúncies, que de poc els han servit. Uns pisos sense propietari, ja que el constructor va fer fallida i va desaparèixer, i el Sareb (banc dolent) no se’n vol fer càrrec per no haver d’abonar les despeses generades i no pagades pels okupes els últims anys.

Vandalisme
El vandalisme, en tots els sentits, és el principal problema que denuncien: s’hi han arrencat quadres elèctrics de l’ascensor, llums dels passadissos, hi ha vidres trencats, antenes que desapareixen, també compressors d’aire condicionat… A més, fa tres anys les baralles a l’escala eren el pa de cada dia, i els Mossos d’Esquadra es feien un fart d’acudir-hi. L’electricitat la tenen punxada directament a la companyia elèctrica (possiblement això explica l’incendi), amb l’aire condicionat posat dia i nit a l’estiu i l’aire calent sense parar a l’hivern, i l’aigua és un altre suplici que han hagut de passar: fins fa un any l’agafaven de la comunitat de veïns, que havia arribat a pagar factures de fins a 800 euros per 600.000 litres consumits, munten la piscina al pati, renoven l’aigua setmanalment per evitar que es podreixi i l’aboquen a terra, filtrant-se i inundant els trasters que hi ha a sota.

El veïnat ha presentat denúncies judicials, n’ha informat el Síndic de Greuges (que va respondre que no es pot vulnerar els drets dels okupes) i l’Ajuntament tampoc els ha donat cap solució en cap de les reunions mantingudes.

FER UN COMENTARI