Un informe constata errors als protocols d’actuació en l’incendi de Vilanova on va morir un bomber

0
409
Foto: Bombers de la Generalitat

El passat 17 de juny, un bomber va perdre la vida durant l’extinció d’un incendi a un taller de Vilanova i la Geltrú. El foc s’hauria originat a uns vehicles, i els bombers haurien entrat a la nau a buscar el focus de l’incendi, segons apunta l’ACN.

Segons el relat, quatre bombers i el comandament haurien entrat a la nau per apagar l’incendi, però en van sortir quan començaven a entrar en perill degut a l’alta temperatura. L’equip no es va adonar de l’abscència d’un dels seus efectius, que va ser trobat una hora més tard, ja mort.

La setmana passada, un informe del diari Ara al qual ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies, va constatar que, com especulaven alguns canals, van fallar diversos protocols d’actuació durant aquest incendi, en relació al vestuari que duien els bombers i a les actuacions i procediment de les instruccions a seguir.

Segons l’informe, els bombers van accedir a la nau poc després de les 14h equipats amb un EPI i un ERA (equip de respiració autònoma) però sense un dispositiu de seguretat que fa saltar l’alarma si qui el porta s’atura o cau, dispositiu que es coneix amb el nom d'”home mort”. A més, durant la primera exploració de l’espai, on participava la víctima amb un company, els bombers van tenir problemes amb la mànega, que els dificultava avançar, i van sortir dos minuts després. L’informe també apunta que la visibilitat al lloc dels fets era nul·la. Quatre minuts després de la primera entrada es va fer una segona exploració amb més efectius per localitzar el focus de l’incendi, de nou sense el dispositiu “home mort”; i el comandament s’hauria sumat minuts després a aquesta entrada.
En aquesta segona entrada, els bombers van avançar amb la mànega, seguint la línia d’aigua per moure’s, però seguia sense haver-hi visibilitat. El bomber que va morir ocupava la primera posició, la punta de llança. El bomber que es trobava en segona posició va detectar un punt d’alta temperatura amb la càmera tèrmica i va ocupar la primera posició per ruixar la zona. A partir d’aquest moment, un dels efectius va notar que la temperatura travessava l’EPI i tenia aire calent dins la màscara, i el comandament va ordenar la sortida. De la nau, però, només van sortir quatre dels cinc efectius de bomber, dos dels quals van començar a tenir símptomes d’estrés tèrmic un cop fora, a les 14.24h. El bomber que inicialment ocupava la posició capdavantera no va sortir amb la resta del grup, però ningú se n’hauria adonat.
A les 15.15h un binomi de bombers va fer una maniobra de ventilació i van trobar el bomber estès a terra, cosa que els va dur a activar el codi vermell per començar les maniobres de reanimació, que no van donar resultat.
Segons l’informe del cas, els efectius no van fer el CACE nivell 0 (control d’accessos i control d’ERA) ni en la primera entrada ni en la segona, i van fer una revisió mútua incompleta. Durant l’operació tampoc s’hauria comunicat la totalitat dels relleus de comandament que intervenen en el servei, la informació intercanviada entre ells no va ser completa, i alguns bombers no van canviar l’emissora quan es va notificar.
L’informe, que “cerca causes” i no “busca culpables” s’ha enviat als jutjats de Vilanova.

FER UN COMENTARI