Un milió d’euros d’inversió per homologar el laboratori de l’Incavi “als més avançats d’Europa”

0
205
Alba Balcells, directora de l'Incavi, presentant el nou laboratori, a l'auditori del Vinseum.

L’Incavi ha donat a conèixer aquest dimecres la nova etapa que enceta el seu laboratori, que està repartits entre les seus de Vilafranca i Reus, després que la Generalitat hi hagi fet una inversió d’un milió d’euros per modernitzar la instal·lació, en aplicació del Pla Horitzó 2025 presentat ara fa mig any. Una inversió que, segons la directora de l’Incavi, Alba Balcells, situa “l’únic laboratori oficial del país a un nivell homologable als més avançats d’Europa”, i que hauria d’ajudar a un repte que dona al sector del vi: “cal uan transició perquè d’aquí a deu anys, almenys el 10% dels vins catalans tinguin més valors, siguin més cars i d’altas qualitat”.

Entre les millores que introdueix aquesta inversió hi ha la possibilitat d’analitzar nous paràmetres, com el PH i la sobrepressió, amb la qual cosa “volem recuperar” els professionals que els últims anys havien traslladat les seves anàlisis a altres laboratoris de l’Estat o de l’estranger, ha dit Balcells. També tindrà major capacitat de volum d’analítiques en al·lèrgens o metalls pesants, entre altres; un millor assessorament a la vinya en àmbits com la plantació, l’explicació dels tractaments del sòl o de les fulles; l’ampliació de l’horari d’atenció a la pagesia; es quintuplica la capacitat de producció de llevats autòctons, fet que “garanteix la identitat i la connexió amb el terrer”, en atenció a la “demanda de més tipicitat” del consumidor, segons ha dit Balcells; i també reforça el fet que l’Incavi té el primer panel de vins acreditat d’Europa, amb 27 experts tastadors que analitzen fins a 70 paràmetres sensorials de cada vi. A més, al llarg d’aquest 2023 es preveu millorar el programa de gestió i l’entrada de mostres es podrà fer via web.

El cap del Servei de Viticultura i Enologia de la institució, Xoan Elorduy, ha explicat que l’any passat, l’Incavi va analitzar més de 14.000 mostres (entre els seus dos laboratoris), va caracteritzar més de 900 vins i va produir llevats per a deu cellers.

FER UN COMENTARI