Un any més, per fi, arriben les festes nadalenques: dies de família i amics, àpats rotunds, llums i colors, música i alegria, retrobaments i emocions. A casa hi ha mil coses a fer: maratons de sagues literàries i cinematogràfiques, galetes i pastissos temàtics, jocs de taula, una competició familiar per qui descobreix més paraules al joc lingüístic de moda, un pessebre, treballs manuals… Però per aquestes dates passejar pels carrers més il·luminats i decorats que mai i programar uns dies mogudets per aprofitar les vacances són oportunitats que no es poden deixar perdre.

Arreu de la nostra vegueria, desenes d’entitats i ajuntaments uneixen forces per organitzar activitats per a tots els públics que s’adaptin a tots els gustos i butxaques i que compleixin amb totes les mesures sanitàries actuals, per garantir un Nadal més segur, però també més festiu i joiós. En aquest Tema de la Setmana us deixem un seguit de propostes musicals, tradicionals, culturals, familiars i artístiques amb el Nadal i la seva màgia com a protagonista: no us les perdeu!

1. Pessebre Vivent Parlat de les Gunyoles

Enguany hi ha hagut unrelleu generacional entre actors i actrius. // PESSEBRE VIVENT PARLAT DE LES GUNYOLES

On?

Al local de la Societat La Torre i a la serra de les Gunyoles.

Quan?

Els dies 19, 25 i 26 de desembre i els dies 1, 2 i 9 de gener. Cada dia hi ha tres passis de 50 persones: a les 18 h, a les 18.45 h i a les 19.30 h.

Com m’hi apunto?

Les entrades anticipades es poden trobar a la pàgina web entrades.pessebresvivents.cat. Per cada passi hi haurà 50 entrades que es podran adquirir a taquilla a la Societat La Torre.

Què s’hi fa?

Una de les activitats més tradicionals i representatives de Nadal és el pessebre: moltes són les cases que ens reben amb la construcció d’un estable en miniatura, envoltat dels paisatges més diversos, indicat amb un estel fugaç i acompanyat dels personatges de tota la vida i, en alguns casos, amb personatges més innovadors (com el caganer, o dinosaures, o figuretes d’acció…, hi ha tants pessebres com cases!).

En alguns municipis la població treballa durant mesos per preparar pessebres a escala natural, amb personatges ben vius i decorats d’allò més autèntics: per gaudir d’història, patrimoni i arts escèniques no us perdeu els pessebres vivents, que a Catalunya n’hi ha una pila. A les Gunyoles aquest 2021 es fa la 44a edició del seu pessebre, un dels més rellevants del territori, que es du a terme a l’aire lliure i que compta amb la participació de 150 actors i actrius de totes les edats, que enguany es renoven i rejoveneixen, i una quarantena de persones que any rere any es cuida del manteniment de camins i infraestructures i del muntatge de les escenes.

El pessebre de les Gunyoles destaca perquè inclou una escenificació dels diferents quadres que s’hi representen: és un pessebre vivent parlat. Aquest any es faran tres passis diaris amb un aforament màxim de 200 persones per passi, i caldrà dur la mascareta per garantir la seguretat de tots els assistents.

Com a novetat, la 44a edició del Pessebre Vivent Parlat de les Gunyoles introduirà una nova figura, la d’un personatge que vol muntar el seu propi pessebre i anirà explicant quins passos cal seguir i quins escenaris són els més adients per a un resultat tradicional. Aquest personatge guiarà els grups pels diferents espais del pessebre i els presentarà les diferents escenes, substituint les narracions enregistrades que s’utilitzaven fins ara.

Com sempre, actors i actrius del pessebre de les Gunyoles utilitzaran vestuari d’època i tradicional, que amb els anys ha anat evolucionant per ser tan acurat com siguipossible, i les escenes aniran acompanyades de música enregistrada, que s’utilitza des del 1976.

2. La Fàbrica de Joguines del Patge Raimon

La MariCartes és un dels personatges que ajuden el Patge Raimon i que treballen a la fàbrica. // AJUNTAMENT DE VILAFRANCA

On?

Al carrer del Comerç, 29, de Vilafranca (enguany s’ha d’entrar pel carrer Cortina).

Quan?

Els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre i els dies 2, 3 i 4 de gener. L’horari és de 10.30 a 12.30 h i de 17 a 19.30 h.

Com m’hi apunto?

Cal reservar entrada a la pàgina web entrades.vilafranca.cat.

Què s’hi fa?

D’on surten les joguines que demanem a la carta als Reis Mags d’Orient? Qui es cuida d’ordenar l’enorme quantitat de cartes que envien nens i nenes d’arreu? Com s’organitzen les comandes de joguines i desitjos, i qui hi ha darrere de tot plegat perquè cada Nadal ens arribin tots els regals a casa?

La Fàbrica de Joguines del Patge Raimon, iniciativa impulsada el 2019 per l’Ajuntament de Vilafranca, revela tots els secrets més ben guardats del món nadalenc de la màgia i les joguines. Acompanyades pel patge Raimon i els seus ajudants, les famílies que s’hi endinsin descobriran com es treballa en una fàbrica màgica de joguines i coneixeran tots els personatges de la cadena de producció, a més de tots els passos que se segueixen des de l’arribada d’una carta fins a l’enviament dels paquets.

A banda de les mesures sanitàries actuals, a la fàbrica hi ha una altra norma: les persones adultes només hi poden accedir acompanyades d’un infant, i l’entrada dels grups es fa en franges de 15 minuts. Per complementar la visita a la fàbrica, també es pot accedir a l’espai Insòmnia de la plaça Constitució o buscar l’estel fugaç Gemínid pels carrers del centre, que és l’encarregat de dur les cartes a la Fàbrica del Patge Raimon.

3. L’Eco-museu de la Mar del Penedès

ASSOCIACIÓ PATÍ CATALÀ DE CALAFELL

On?

Antiga destil·leria de Calafell, carretera del Sanatori, 3

Quan?

Portes obertes tots els divendres a les 18 h. Taller familiar de cianotípies, el 29 de desembre a les 11 h.

Com m’hi apunto?

A la pàgina web www.paticatalacalafell.cat

Què s’hi fa?

Segurament molts de vosaltres encara no coneixeu el nou equipament que l’associació Patí Català de Calafell ha posat en marxa a l’antiga destil·leria del municipi. De fet, va ser aquest passat estiu quan l’entitat va renovar la seva seu per convertir-la en l’Eco-museu de la Mar del Penedès, un espai molt singular i una parada obligatòria aquestes festes de Nadal.

Creuar les portes del nou museu del mar és fer un viatge al passat mariner de Calafell. De seguida sentireu el so del calafat treballant; també ensumareu l’olor d’oli i de fusta de les embarcacions. I és que allà trobareu exposades, per exemple, la Julieta i la Manuela, dues embarcacions de vela llatina que es troben en procés de restauració, abans de tornar a navegar en aigües penedesenques.

Però a més de ser un museu de relíquies del mar, també hi trobareu art a dojo. Fa pocs dies, tres artistes calafellenques van estrenar l’exposició Lligams, un projecte col·lectiu que té el mar com a protagonista i que es pot visitar els divendres a partir de les sis de la tarda. El mateix dia i hora també es pot visitar l’exposició fotogràfica d’en Sergi Martínez. Miratges -així es diu la mostra- genera il·lusions òptiques a partir dels paisatges litorals del Penedès.

I, per últim, la fotògrafa Thais Buforn ha organitzat, amb motiu de les festes nadalenques, un taller familiar de cianotípies. En altres paraules, el pròxim 29 de desembre, a les 11 del matí, el museu acollirà nens i nenes que vulguin descobrir aquesta tècnica fotogràfica, on cada peça és tractada artesanalment amb la llum del sol. Serà el sol, per tant, qui decideixi com serà el resultat. Com en tantes altres coses.

4. Circ de proximitat amb Los Galindos

LOS GALINDOS

On?

A la plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú.

Quan?

Els dies 3, 27, 28, 29 i 30 de desembre a les 19 h.

Com m’hi apunto?

Les entrades es poden adquirir a escenavilanova.cat.

Què s’hi fa?

Aquest Nadal Vilanova i la Geltrú acull una carpa de circ molt especial: la petita iurta de la longeva companyia Los Galindos aterra a la plaça de les Neus per oferir Udul, un espectacle de creació pròpia que combina suggeriments, circ, ritme, dramatúrgia i molta intensitat. En aquest espectacle, recomanat per a majors de 6 anys, els presents viuran una experiència sensorial a tocar dels membres de la companyia i assistiran a una confrontació entre l’individu i les seves emocions i capacitats corporals.

De Los Galindos destaca una àmplia experiència i recorregut pel món de les arts del circ, i l’espremuda de la creativitat a l’hora de pensar i elaborar peces realitzables en un espai de dimensions reduïdes com la seva iurta. Aquest espai exigu promou la connexió entre espectacle i espectador, entre suggeriments i realitats, entre el missatge dels artistes i la recepció que en fa el públic.

5. Música per Sant Esteve

AGRUPACIÓ POLIFÒNICA DE VILAFRANCA

On?

A diversos espais de la vegueria.

Quan?

El dia 26 de desembre.

Com m’hi apunto?

A les pàgines web dels ajuntaments i a taquilla.

Què s’hi fa?

El 26 de desembre, i coincidint amb Sant Esteve, una de les activitats tradicionals que ens ajuden a pair rostits i canelons són els concerts de Nadal. Arreu de la vegueria diverses esglésies, auditoris i escenaris acullen concerts per a tots els gustos.

A la nostra agenda trobareu tots els concerts, espectacles i balls que es fan durant el dia de Sant Esteve a la vegueria, dels quals us destaquem el 68è concert d’orgue de la basílica de Santa Maria de Vilafranca, el concert a càrrec de l’Agrupació Polifònica que es fa a l’Auditori Municipal de Vilafranca conjuntament amb l’Orquestra de Cambra de Terrassa’48, i el concert amb la camerata Eduard Toldrà i la Simfònica del Conservatori que es fa a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú.

El més que tradicional concert d’orgue de Sant Esteve anirà a càrrec de l’organista de les Parròquies de Vilafranca Berenguer Montserrat, recent guanyador del 3r Concurs Nacional d’Orgue Francisco Salinas que es va celebrar a Burgos. Pel que fa al concert que es durà a terme a l’auditori de la capital de l’Alt Penedès, i que protagonitzarà l’Agrupació Polifònica de Vilafranca, la proposta serà una vetllada simfònico-coral amb el Gòria de Vivaldi, i nadales amb el cor i orquestra per tancar el concert. A Vilanova, el concert de Sant Esteve d’enguany comptarà amb la direcció de Marcel Ortega i combinarà l’expertesa d’estudiants, professors i professionals de la Simfònica del Conservatori vilanoví i l’Associació Musical Eduard Toldrà.

Així i tot, pobles com la Granada, Pacs, Ribes, Sant Jaume dels Domenys i les Gunyoles oferiran espectacles per a tota la família, i a municipis com Gelida, Sant Martí Sarroca i Canyelles, entre altres, es programen balls, concerts i esdeveniments per als més adults.

6. Els Pastorets del Círcol Catòlic

CÍRCOL CATÒLIC

On?

Al Teatre Círcol Catòlic

Quan?

Els Petipastorets, 2 i 9 de gener a les 12 h. Pastorets, el 25 de desembre a les 19 h; dissabtes 1 i 8 de gener a les 17 h i 20 h i diumenges 2 i 9 a les 19 h.

Com m’hi apunto?

A través de la pàgina web: www.circolcatolic.com o a les taquilles del Círcol Catòlic una hora abans de les representacions.

Què s’hi fa?

Fa més de dos segles que a Vilanova i la Geltrú es representen els Pastorets durant el cicle de Nadal. Han estat nombroses les societats i els col·lectius locals que els han posat en escena des d’aleshores, amb textos d’autories molt conegudes, però també amb alguna estrena teatral que ha deixat una veritable empremta.

Aquest any, i després d’un any marcat per la pandèmia de la covid-19, els Pastorets del Círcol Catòlic tornen a pujar a l’escenari per representar una obra que ja és tota una tradició nadalenca. Ho faran, com és habitual, el dia de Nadal, el 25 de desembre, a les set de la tarda, i també els primers dos caps de setmana del 2022: els dissabtes 1 i 8 de gener amb dos passis, a les cinc i a les vuit de la tarda; i els diumenges 2 i 9, amb una sola representació a les set del vespre.

Però els Pastorets del Círcol Catòlic n’han preparat, enguany, una de grossa. Per primera vegada en dos-cents anys, quitxalla i jovent pujaran a l’escenari per representar el que han anomenat ‘Petipastorets de Vilanova’, uns pastorets infantils. Canalla entre els tres i tretze anys posaran en escena onze quadres de l’obra de Folch i Torres els dies 2 i 9 de gener, a les 12 del migdia. D’aquesta manera, els més petits del Catòlic prendran part en una tradició que a la ciutat té un segell genuïnament vilanoví.

7. Pessebre Vivent Parlat de Ribes

PESSEBRE VIVENT PARLAT DE RIBES

On?

Al pati de la Rectoria i al pati d’Els Xulius.

Quan?

Els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre, a partir de les 18 h.

Com m’hi apunto?

Al web www.xulius.org

Què s’hi fa?

Sant Pere de Ribes recupera el seu tradicional pessebre vivent parlat, encara adaptat a la pandèmia. Aquest any, a causa de les circumstàncies, l’entitat Els Xulius ha apostat per fer una versió reduïda, al centre de Ribes. El pati de la Rectoria, al costat de l’església, i el de l’entitat Els Xulius seran l’escenari de la representació dels diferents quadres i, tot i que habitualment hi prenen part més d’un centenar de persones, en aquesta edició n’actuaran al voltant d’una seixantena.

Això farà que la 32a edició del pessebre sigui més especial, ja que mai abans s’havia fet en aquest indret. El pessebre vivent parlat de Ribes és, de fet, l’únic pessebre itinerant de Catalunya. Cada any es porta a terme en un indret del terme d’especial interès, habitualment en un entorn natural. Aquest canvi d’ubicació fa que els textos siguin cada any diferents, tot i que mantenen, òbviament, el regust nadalenc que se n’espera.

Ja ho tenen gairebé tot enllestit per a les representacions del pessebre, que es faran els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre, a partir de les sis de la tarda. Esta previst que al pati de Els Xulius hi hagi 4 quadres i, seguidament, al pati de la rectoria hi hagi 4 quadres més. Les entrades es poden adquirir a través de la pàgina web de l’entitat.

FER UN COMENTARI