D’aquí a tres mesos entrarà en funcionament en nou centre d’assecament i emmagatzematge d’estelles per proveir les calderes de biomassa municipals que hi ha a Sant Pere de Ribes.

Amb aquesta nova instal·lació “es podrà tancar el cercle de producció i consum d’energia renovable i de l’abastiment de calderes de biomassa dels equipaments municipals del municipi”, anunciava l’alcaldessa, Abigail Garrido. I és que, des de 2018 que l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, conjuntament amb l’associació de propietaris forestals, NODE Garraf i altres consistoris de la comarca, va emprendre un projecte per impulsar la neteja dels boscos de la zona per aprofitar la massa forestal i obtenir-ne estella.  Aquell mateix any es va inaugurar a l’Esplai Blau una caldera de biomassa que permetia proveir amb l’estella forestal de proximitat el sistema de calefacció i aigua calenta de la instal·lació.

La transició cap a aquesta energia renovable sostenible ha suposat un estalvi de consum, d’emissions i de diners, complint així amb els objectius previstos per a aquesta instal·lació. Segons la regidora de Transició Energètica, Montse Vico, “amb la caldera de biomassa hem cobert un 95% d’energia de l’Espai Blau”.

400.000 euros d’inversió
El nou centre d’assecatge i emmagatzematge d’estella s’està construint al polígon de la Vilanoveta, en un emplaçament que, donat el cas, permet ampliar-se. De fet, ja hi ha altres municipis de la comarca que s’han mostrat interessats perquè el nou centre els abasteixi  de biomassa i des de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes es contempla la possibilitat que el magatzem esdevingui un centre a nivell comarcal.

L’equipament inclou un magatzem de biomassa, una bàscula pont per fer el pesatge dels camions que arribin carregats i una zona d’aplec de troncs i producció de biomassa. La principal construcció del centre d’assecament serà una estructura coberta amb una superfície de 171,60m2 que permetrà guardar fins a 519 m3 d’estella. El pressupost total de la seva construcció és de 400.000 euros i està subvencionat en part pel fons FEDER de la Unió Europea.

La intenció de l’equip de govern ribetà és anar ampliant a poc a poc el nombre de calderes de biomassa municipals “per això hem fet un estudi de tots els equipaments municipals per anar transformant l’abastiment d’energia per biomassa i d’altres renovables”, anunciava l’alcaldessa.  La propera actuació que hi ha prevista és la instal·lació d’un centre de calor que funcionarà amb biomassa i que haurà d’abastir l’escola Les Roquetes, l’aulari Blanc, l’escola Santa Eulàlia i el camp de futbol de Les Roquetes. La meitat del cost d’aquesta inversió es finançarà també amb fons europeus.

FER UN COMENTARI