Entre divendres i dissabte van ingressar a urgències de l’Hospital del Vendrell 39 persones, la majoria de les quals amb afectacions respiratòries. Es tracta d’una xifra molt per sobre de les habituals (el cap de setmana anterior havien estat 23) i això, en un centre que sempre té una ocupació per sobre del 95%, va provocar un col·lapse majúscul.

Davant la manca de llits a planta es van haver d’habilitar els boxs individuals d’urgències amb dues lliteres per poder acollir dos malalts  i es van anul·lar quatre intervencions quirúrgiques previstes per a dilluns. El director de l’hospital del Vendrell, Josep Mercadé, ha explicat que quan no hi ha llits a l’hospital d’aguts, l’ajornament d’operacions que requereixen ingrés és una pràctica “habitual, lògica i contemplada dins els plans de contingència dels hospitals” i insisteix que la situació viscuda al cap de setmana es produeix a la majoria de centres durant l’hivern.

Per la seva banda, el Comitè d’Empresa denuncia que van ser més de quatre les operacions postposades i que durant el cap de setmana a urgències es van acumular fins a set hores d’espera “amb gent als passadissos, ambulàncies sense poder fer la transferència de pacients i malalts esperant tres dies a urgències per poder ingressar a planta”. El director de l’hospital reconeix que durant el cap de setmana hi va haver més hores d’espera de les habituals i que va caldre reforçar el personal mèdic i d’infermeria, però desmenteix que cap pacient hagués d’estar “de forma estable” als passadissos.

Un cas de grip A i un de meningitis

El Comitè d’Empresa ha explicat que la saturació viscuda el cap de setmana va fer patir alguns dels treballadors, sobretot quan va detectar-se un cas de grip A i un de  meningitis, dues malalties que requereixen aïllament. En aquest sentit, el director, Josep Mercadé,  ha estat molt taxatiu: “Quan es van confirmar les dues afeccions, es va procedir a aillar-los com es fa sempre. No es va fer res diferent del que es fa habitualment”, conclou.

Mercadé insisteix que considera els fets com a puntuals i destaca que a principis de setmana l’Hospital va anar tornant a la normalitat.

Un hospital petit?

L’Hospital del Vendrell, construït fa tretze anys, compta amb 117 llits i està sempre amb plena ocupació. Des del Comitè d’Empresa es denuncia que, ja en el seu moment es va construir petit, ja que no es va tenir en compte l’augment de població que ha patit la comarca en els darrers anys ni la quantitat de segones residències que hi ha. A més, insisteixen que la situació encara ha empitjorat els últims dos anys, quan des de la Xarxa Santa Tecla, titular de l’equipament, es va decidir bloquejar 18 llits de l’hospital d’aguts per al servei sociosanitari. Segons el comitè, es va fer un “nyap per treure rendiment econòmic a l’hospital” i demana que s’alliberin tots aquests llits per tornar-los a incorporar a l’hospital d’aguts.

FER UN COMENTARI