Una audiència per ampliar els 128 compromisos del govern de Vilanova amb propostes ciutadanes

0
596
Blanca Albà, Olga Arnau i Marta Jofra, en una foto d'arxiu.

Les líders dels tres partits que al mes de juliol van formar govern a l’Ajuntament de Vilanova (ERC, JxC i la CUP) han fet balanç aquest dimarts dels cent primers dies de govern municipal, al mateix temps que presentaven un Pla d’Acció Municipal (PAM) que ha de ser el full de ruta de la seva acció de govern del proper quadrienni, amb 128 compromisos més o menys concrets. Compromisos del govern que seran ampliables amb les aportacions que faci la ciutadania en l’audiència pública que s’ha convocat pel dijous 14 de novembre a les 7 de la tarda a la Confraria de Pescadors.

L’alcaldessa Olga Arnau (ERC) ha parlat de “bona entesa i bon equip de treball” entre les tres formacions, i Blanca Albà (JxC) ha confirmat que “les decisions que es prenguin les defensarem els tres partits”, encara que en alguns casos puguin no compartir-les.

Els cinc eixos del govern tenen com a base els acords a què ja havien arribat el tripartit a l’estiu, primer per a la investidura de l’alcaldessa i després per formar govern de coalició. En aquests tres mesos es poden veure algunes pinzellades del que vol fer l’administració. Per exemple, en matèria de justícia social, al desembre està previst que el jovent tingui envelat, en substitució de la Nau del Ferrocarril, per fer festes; s’implantarà un protocol contra la violència masclista en l’espai públic, que s’estendrà per l’Ajuntament, espais de lleure i entitats que organitzin actes en espais públics; i al 2020 es crearan tarifes socials d’aigua i clavegueram per a famílies vulnerables.

En l’eix de territori, s’abordarà la redacció d’un pla general nou, l’ordenació de terrasses de bar a la via pública, la pacificació real del trànsit al centre de la ciutat, s’aplicarà un recàrrec del 30% de l’IBI a propietaris d’habitatges buits amb l’objectiu d’incentivar el lloguer social i també s’incentivarà la col·locació de plaques fotovoltaiques en habitatges.

La creació de paquets turístics per intentar desestacionalitzar el turisme, fer campanyes a favor del comerç local i la creació de les regidories d’Economia social i solidària i d’Agricultura, ramaderia i pesca local, són accions de l’eix de dinamització econòmica.

En matèria cultural i educativa, destaquen el fet d’haver doblat els ajuts a extraescolars per a alumnes amb necessitats educatives especials; l’accés a subvencions fixes del Museu Víctor Balaguer en haver estat declarat Museu d’Interès Nacional; i el projecte de fer la Casa de la Festa a l’església dels Josepets, a fi de promocionar les festes locals i recuperar un bé patrimonial poc conegut i que es troba en mal estat.

Finalment, en matèria de funcionament de l’Ajuntament, es contempla fer més accions de participació ciutadana, una major eficiència dels serveis, evitar l’ús del paper quan sigui possible i també la internalització dels serveis que tenen el contracte acabat o a punt d’acabar, com és el cas de la neteja viària, la recollida de la brossa, la consergeria d’edificis municipals i la jardineria; de moment, s’estan fent els estudis per saber si és viable.

FER UN COMENTARI