Una caminada per la Talaia vilanovina per reivindicar la recuperació de la carrerada

0
960

L’associació Garraf Coopera i la Plataforma Defensem l’Ortoll organitzen diumenge una caminada per la Talaia, que té com a finalitat reivindicar la necessitat de recuperar l’antiga carrerada que hi passava, que està molt malmesa. La idea inicial era fer-hi una acció de recuperació aquest mateix diumenge, però com que es troba dins del parc natural del Garraf, requeria el permís de la Diputació, que n’és la propietària, i no els l’ha donat. La sortida serà a 2/4 de 10 del matí a la parada d’autobusos de davant del càmping Vilanova Park, o una hora més tard dalt del cim, de 269 metres d’altitud (la muntanya més alta de Vilanova). Un vehicle ajudarà a pujar les persones amb mobilitat reduïda.

Les dues associacions de defensa natural reivindiquen la recuperació d’un tram de 300 metres de la carrerada de la Talaia, que després de dècades d’oblit i abandonament, va ser redescoberta fa poc més d’un any arran de l’estudi de fotos aèries realitzades després de l’incendi de l’estiu de 2012. Fa un parell de mesos tècnics del parc el van desbrossar, però resta netejar el camí d’arrels, restes vegetals i pedres, per tal de crear un corriol central transitable, abans no es torni a embardissar. Més endavant es preveu la reconstrucció completa del camí i els seus marges de pedra seca.

Enrique Castro, de Garraf Coopera, parafrasejant Vicenç Carbonell, formula la hipòtesi que al pla dels cabridets, de la Talaia, és on els antics ramaders transhumants arribaven al novembre, ja al segle XVI, just abans de la Fira de Novembre, hi feien la venda d’anyells i cabrits que quatre mesos després serien els cabrits de Pasqua, i acabaven de baixar a la ciutat, cap a la Fira, per la carrerada.

FER UN COMENTARI